20 ezer hektárral növekedett az állam fával borított kiterjedése

A kormányzat célja a klímaváltozás elleni fellépés, amiben tekintélyes hányada van az Agrárminisztérium által kezdeményezett országfásítási programnak – mondta Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára a Bács-Kiskun megyei Dávodon, ahol településfásítási program keretében harminc facsemetét ültethetnek el.
Hangoztatta még: egy évvel ezelőtt jelentették be a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak növelését, ami meghozta a várt eredmény, az elmúlt évben trendforduló zajlott le, és több mint 17 ezer hektár új erdő telepítésére, ezenfelül 3 ezer hektár ipari ültetvény létesítésére adtak be kérelmeket a gazdák. Ez összesen 20 ezer hektárral tudja növelni az állam fával borított területét – mondta Zsigó Róbert, aki a térség országgyűlési követe.
Az erdőtelepítési támogatásokat népszerűsíti az ez évi nyári hónapokban indult településfásítási program is – jelezte.
Kiemelte, hogy a rendszerváltoztatás óta nem volt ennyi települést megmozgató fásítási indítvány. Közel ötszáz, 10 ezer fő alatti helység részére biztosítottak 12 ezer darab sorfát és az azok elültetéséhez létfontosságú eszközöket.
Hirtenberg János Sándor, Dávod polgármestere közölte: az Agrárminisztérium településfásítási programja révén összesen harminc fát – hat-hat darab amerikai hársfát, gömbszilvát, kislevelű hársat, pusztaszilt és szivarfát – kaptak, amiket három helyszínen ültettek el. A dávodi Glóbusz Játszótéren hat szivarfát telepítettek, az elsőt Zsigó Róbert és Hirtenberg János Sándor szövetségben helyezték el a földbe.
mti