A BMW Group a hatékony, hosszútávon fenntartható lítium-kitermelés modernizált eljárásába is befektet

A BMW Group tovább fokozza az elektromos mobilitás népszerűsítését serkentő vállalati tevékenységeit, amelyek mentén az későbbi hozzávetőlegesen tíz évben csaknem tízmillió darab új, tisztán elektromos meghajtású gépkocsit gurít ki a Föld útjaira. A zéró emissziójú modellek az elképzelések alapján már 2030-ban a vállalatcsoport abszolút átfogó értékesítési mutatójának legalább 50 százalékát adják ezt követően. Ez kiemelkedő mértékben növeli az akkumulátorcellák sorozatgyártásához elengedhetetlen egyik leglényegesebb nyersanyag, a lítium iránti igényt is.

A lítium környezetbarát és erőforrás-hatékony kitermelésének támogatása érdekében a BMW Group az modernizált megoldások felkarolására megvalósított BMW i Ventures társaság égisze alatt befektet az egyesült államokbeli Lilac Solutions startup vállalkozás által kifejlesztett modernizált eljárásba. A Lilac Solutions egy olyan ioncserélő modern műszaki megoldást fejlesztett ki és szabadalmaztatott, amely a lítium sósvizes forrásokból, vagyis természetes sósvíz-lelőhelyekről történő kitermelésével számottevő mértékben korrigálja a folyamat hatékonyságát és költségszerkezetét, ezáltal ugyanakkor a fenntarthatóságot is.

„Az modernizált modern műszaki megoldások a nyersanyagok jobb, fenntarthatóbb és hatékonyabb hozzáférését garantálják. A startup vállalkozásokba történő befektetésekkel felgyorsítjuk a korszerű modern műszaki megoldások kifejlesztését, versenyhelyzetet teremtünk és olyan lendületet biztosítunk, amely megkönnyíti a fiatal vállalkozások piacra jutását” – nyilatkozta Wolfgang Obermaier, a BMW Group közvetett árukért és szolgáltatásokért, továbbá nyersanyagokért és gyártási partnerekért felelős részlegének alelnöke. „Úgy, hogy befektetünk a Lilac Solutions modernizált eljárásába, a felelős és fenntartható módszerekre összpontosítva támogatjuk a lítium-kitermelés technológiai fejlődését” – tette hozzá.

A Lilac Solutions egy olyan új ioncserélő modern műszaki megoldást fejlesztett ki, amellyel képes hatékonyabbá és költséghatékonyabbá tenni a lítium sósvíz-lelőhelyekről történő kitermelését. A cég célja, hogy a tradícióknak megfelelő módszerekhez képest kimagasló mértékben csökkentse a környezeti terhelést, egyúttal védje a helyi közösségeket és az ökoszisztémát. A modern műszaki megoldás a kiindulási, kísérleti terepgyakorlatok esetén már igazolta létjogosultságát, most mindazonáltal azt kell bizonyítania, hogy középtávon ipari méretűvé bővíthető. Amennyiben az utóbbi is beigazolódik, úgy az eljárást nemzetközileg, még az alacsony lítium-tartalmú sósvizek tekintetében is felülmúlhatatlanul lehetne alkalmazni.

A BMW Group felelősségteljesen kitermelt lítiummal látja el az akkumulátorcella-gyártókat

A BMW Group a fenntarthatóság és az erőforrás-hatékony működés kérdéskörét szintúgy vállalati stratégiája meghatározó alappillérévé emelte. Ennek egyik legszámottevőbb eleme a környezetvédelmi és társadalmi normák maradéktalan betartása, a beszállítói hálózatban is. Az emberi jogok és a környezetvédelmi szabványok áthágásának megakadályozása különösen nagy feladja a leckét az olyan kritikus nyersanyagok tekintetében, akárcsak a lítium. E nyersanyag tekintetében a BMW Group ezáltal újabb intézkedéseket vezetett be, garantálva, hogy a lítiumot közvetlenül a bányákból szerzi be és onnan egyenesen az akkumulátorcella-beszállítókhoz juttatja. A müncheni központú vállalatcsoport mindent összevetve az alapanyag eredetét és bányászati módszereit nézve is egész átláthatóságot hoz létre.