A BMW Group, a Pirelli és a BirdLife International összefog Indonézia természeti ökoszisztémájának megőrzéséért

A BMW Group, a Pirelli és a BirdLife International egy három évre szóló együttes projektet indít azzal a céllal, hogy előnyben részesítse Indonéziában a természetes gumi hosszútávon fenntartható, erdőirtást nem igénylő termelését. A BMW Group és a Pirelli ezzel osztatlan támogatásáról biztosítja a biológiai sokféleség, azonkívül a természetes élőhelyek és a madárpopuláció mindenre kiterjedő megőrzésén dolgozó közösségi csoport, a BirdLife International azon törekvéseit, amelyekkel a helyi közösségek javát, a természetes ökoszisztéma megőrzését és a veszélyeztetett állatfajok védelmét célozza Indonézia erdőiben. A projektet nagyszámú, a helyi PT Restorasi Ekosistem Indonesia (PT Reki) titulussal rendelkező konzorcium vezérlése alatt funkcionáló közösségi csoport foganatosítja Indonéziában, ahol a lakosság bevételének fontos százalékát tradíciókhoz híven a természetes gumi termesztése adja.

A három partner együttes projektjének fő színtere a Szumátra szigetén elterülő Hutan Harapan esőerdő egy része, amely csaknem 1 350 különféle állatfajnak házigazdája. Az meghatározó összefogás egy sor olyan indítvány formájában valósul meg, amelyek célja az őslakos közösség életminőségének javítása a gazdálkodók földhöz való jogának védelme és a nők jogainak előmozdítása révén, a 2 700 hektáros szektor erdőirtásmentes megőrzése, azonkívül nagyon sok veszélyeztetett faj védelme. A projekt fő tevékenységeit a természetesgumi-ipar fenntartható fejlődését célzó, több érdekelt felet tömörítő indítvány, a Global Platform of Sustainable Natural Rubber (GPSNR) céljaival összhangban hajtják végre. Utóbbinak a BMW Group, a Pirelli és a BirdLife International is alapító tagja.

Az indonéziai Hutan Harapan erdő védelme érdekében tett osztatlan segítség a BMW Group és a Pirelli azon virágzó együttműködésének része, amely a természetes gumi térnyerését élteti. Az úttörő partnerség égisze alatt a Pirelli már ez év első felében kifejlesztette és sorozatgyártásba küldte a Föld első, FSC-igazolt (Forest Stewardship Council) Pirelli P ZERO gumiabroncsát, amit a bajor prémiumgyártó a modern BMW X5 xDrive45e modellre (átlagos üzemanyag-fogyasztás a valós státuszok közti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, átfogó szabvány alapján funkcionáló tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései alapján: 1,2 – 1,7 liter / 100 km; átlagos üzemanyag-fogyasztás a legkorszerűbb gépjárműk menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései alapján: 1,6 – 2,1 liter / 100 km; vegyített energiafogyasztás (WLTP): 24,3 – 27,7 kWh / 100 km; vegyített energiafogyasztás (NEDC): 23,5 – 25,2 kWh / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás (WLTP): 27 – 39 gramm / km; vegyített károsanyag-kibocsátás (NEDC): 37 – 47 gramm / km) szerelve tett elérhetővé használói részére. Ezzel a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával felvértezett Sports Activity Vehicle modell lett a Föld első olyan gépkocsija, amely ilyen minősítésű gumiabroncsokkal vált elérhetővé.

A PROJEKT FŐ TEVÉKENYSÉGEI

A BMW Group, a Pirelli és a BirdLife International által kezdeményezett projekt nagyszámú érdekelt fél bevonását irányozza elő a helyi közösségektől kezdve, a kormányzati szerveken át, a természetes gumi egész értékláncáig.

A három évre szóló együttes program megannyi tevékenységet foglal magába, például:

Egy GPSNR által is támogatott agrárerdészeti megközelítést, amely előtérbe helyezi a természetes gumi előállítása szempontjából releváns legnélkülözhetetlenebb sajátosságokat; a termelés és a bevételek diverzifikáltsága közti összefüggés optimalizálását úgy, hogy egyazon szektorban különféle növény termesztését szorgalmazzák; a biológiai sokféleség és a termékeny talaj megőrzését; a gazdasági körforgást éltető erőforrások tőkésítését és a széndioxid-megkötés erősítését.

Pompás mezőgazdasági gyakorlatokat (GAP – Good Agricultural Practices): összehangolt továbbképzések a kistermelők részére a helyes termesztési- és ültetvénygazdálkodási gyakorlatokról, amelyekkel megóvják a környezetet, fokozzák a föld termelékenységét és javítják a kistermelők élet- és munkakörülményeit.

Helyi közösségek bevonását: a szféraban dolgozó gazdálkodók családjainak bevonása a szokásjogaik felismerése, ezenkívül tiszteletben tartásának és védelmének biztosítása érdekében.

Erdővédelmet: az érintett erdőterületek örök felügyelete és közvetlen ellenőrzése felügyelők, drónok és műholdas ellenőrző modern műszaki megoldások támogatásával.

Női szerepvállalást: a nők részére rendezett munkaműhelyek célja, hogy fejlessze a korszerű tevékenységi körök betöltéséhez elengedhetetlen készségeket, különös tekintettel a természetes gumi hosszútávon fenntartható termelési folyamataira, emellett a biológiai sokféleség és az erdők védelméhez kapcsolódó tevékenységekre.

Az állatok gondozását és védelmét: a leginkább veszélyeztetett állatfajok – akárcsak a szumátrai tigris, a kalapácsfejű szarvascsőrű, a vastagcsőrű levélmadár és a fürge gibbon – egyedeinek összeírása és megfigyelése, a helyi közösségek aktív bevonása a biológiai sokféleség és az erdők védelmét szorgalmazó tevékenységekbe.

Visszakövethetőséget és a természetes gumi hosszútávon fenntartható felhasználását: egy olyan egyedi termelőszövetkezet létrehozásával, amely engedélyezi a természetes gumi közvetlen szállítását a helyi közösségektől a régióban funkcionáló feldolgozóüzemekbe; a gumi visszakövethetőségét biztosító dokumentációrendszer bevezetése az ültetvénytől egészen a feldolgozóig.

A BirdLife International rendszeres jelentések formájában egyeztet a BMW Group és a Pirelli mestereivel a projekt előrehaladásáról és elért eredményeiről.

„Prémiumgyártóként célunk, hogy a fenntarthatóság kapcsán is élen járjunk és beszállítói hálózatunkban is aktív felelősséget vállaljunk. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem mezején célzott intézkedéseket vezetünk be a biológiai sokféleség és a trópusi esőerdők védelmének támogatása érdekében” – hangoztatta Dr. Andreas Wendt, a BMW AG igazgatótanácsának beszerzésekért és beszállítói hálózatért felelős tagja. „Indonéziában útnak indított kezdeményezésünk nyújt támogatást az embereknek és a helyi gazdaságnak abban, hogy a természettel nagyobb harmóniában működjenek. A projekt ugyanakkor a természetes gumi tradicionális előállítási módszereinek professzionalizálásával a helyi közösségeket is patronálja” – tette hozzá.

„Együttes projektünk aspektusait az átláthatóság és a kézzelfogható valóság alapelvei mentén dolgoztuk ki, amelyek eddig is a Pirelli tevékenységeinek meghatározó vezérelvei voltak” – mondta Giovanni Tronchetti Provera, a Pirelli fenntarthatóságért és jövőbeli mobilitásért felelős alelnöke. „A BMW Group oldalán, a BirdLife International céljait támogatva aktív részesei kívánunk lenni egy olyan kezdeményezésnek, melynek célkitűzése a természetes gumi minden szempontból fenntartható körforgása, abban a meggyőződésben, hogy a közösségnek, a biológiai sokféleségnek és az üzletnek egymást támogatva kell növekednie, együttes társadalmi és környezeti értékeket teremtve” – nyilatkozta.

Patricia Zurita, a BirdLife International vezérigazgatója ezáltal nyilatkozott: „A BirdLife International fajokon és térségeken túlmutatva dolgozik a biológiai sokféleség megőrzésén és az éghajlati válság kiváltó okainak kezelésén, emellett egy természetközpontú és széndioxid-semleges világ megteremtésén. Így is csatlakoztunk a GPSNR kezdeményezéshez és üdvözöljük ezt az együttműködést a Pirellivel és a BMW-vel, hogy a természet védelmét éltető gyakorlatokat a gumiipar értékláncába is beépítsük.”