A Bosch megnöveli az elektromos gépjárművek akkumulátorának élettartamát

Az aksik hosszabb élettartama érdekében a Bosch új felhőalapú szolgáltatásokat fejleszt, melyek kiegészítik az jellegzetes gépjárművek akkumulátorvezérlő rendszereit. Az eltérő stresszhatások tudniillik az akkumulátorcellák gyorsabb elöregedéséhez vezetnek – minél öregebb egy akku, annál alacsonyabb a teljesítménye és kapacitása, mindemellett annál rövidebb a gépkocsi hatósugara. „A Bosch összekapcsolja az elektromos gépjárművek akkumulátorait a felhővel. Az adatalapú szolgáltatásokkal nagymértékben javíthatjuk az akkuk teljesítményét, amellett megnövelhetjük élettartamukat” – mondta Dr. Markus Heyn, a Robert Bosch GmbH Igazgatótanácsának tagja. A felhőben látható okosszoftver-funkciók folytonosan elemzik az akku státuszát és a cella öregedésének megelőzése, vagy lelassítása érdekében különféle folyamatokat hajtanak végre. Ezen intézkedések csaknem 20 százalékkal csökkentik az áramforrás, az elektromos gépjárművek legdrágább alkatrészének elhasználódását. A járműből és annak környezetéből gyűjtött valós idejű adatok kulcsszerepet játszanak ebben. A felhőalapú szolgáltatások az adatokat az újratöltési folyamatok optimalizálására használják fel, és egyben a műszerfali monitor támogatásával személyre szabott vezetési tippeket adnak a gépjárművezetőknek arról, hogyan őrizzék meg az akku teljesítményét. A DiDi Chuxing, Kína vezető mobilitási szolgáltatásokat kínáló vállalata, a Bosch-sal egyesült erővel dolgozik azon, hogy bevezesse az „Aksi a felhőben”-t a DiDi elektromos járműparkjaiban. A cél az akku teljesítményének optimalizálása, mely a DiDi ökoszisztémájában mind a vezetők, mind a flottaüzemeltetők részére előnyös.

Precíz valós idejű analízis

A szakértők alapján a mai lítium-ion akkuk átlagos élettartama 8-10 év, vagy 500 és 1000 közé eső töltési ciklus. Az akkumulátorgyártók többnyire 100 ezer és 160 ezer kilométer közti futásteljesítményt garantálnak. Ellenben a villámgyors akkumulátortöltés, a töltési ciklusok magas száma, a túlságosan sportos vezetési megjelenés, amellett a fölöttébb magas vagy alacsony környezeti hőmérséklet mind-mind növelik az akku stresszforrásait, melyek az alkatrész gyorsabb öregedéséhez vezetnek. A Bosch felhőalapú szolgáltatásait ezen stresszt kiváltó okok felismerésére és ellensúlyozására tervezték. Minden akkumulátor-releváns adat – példának okáért az aktuális környezeti hőmérséklet – valós időben a felhőbe kerül, ahol a gépi tanulást alkalmazó algoritmusok kiértékelik az adatokat. Ezen szolgáltatások hozzájárulásával a Bosch nem kizárólagosan állandó információt ad az aksi aktuális státuszáról, hanem mindemellett elsőként szolgáltat megbízható előrejelzést az aksi maradék élettartamára és teljesítményére vonatkozóan. Ezelőtt nem volt lehetséges korrekt előrejelzést adni arról, hogy egy elektromos gépkocsi akkumulátora milyen villámgyorsan kopik el. „A hosszú élettartamú, erőteljes akkuk életképesebbé teszik az elektromobilitást” – állítja Heyn. Az okosszoftver-funkciók egy másik jellemzője a sokoldalúság: az elemzéshez használt algoritmusok az egész flottából, és nem kizárólagosan egyetlen autóból gyűjtött adatokat értékelik ki. A multifunkcionális intelligencia a kulcs a gépjármű-akkumulátorok stresszfaktorainak beazonosításához, és azok egyre gyorsabb észleléséhez.

A cellák védelme az öregedés ellen

Az információ az áramforrás aktuális helyzetéről kínálja a Bosch részére, hogy aktívan védje is azt az öregedéstől. A teljesen feltöltött aksik különösen magas, vagy alacsony hőmérsékleteken példaként gyorsabban öregszenek. A Bosch felhőalapú szolgáltatásai így biztosítják azt, hogy túl meleg, vagy túl hideg hőmérsékleten az áramforrások ne legyenek 100 százalékosan feltöltve. Az aksi töltésének mindössze egy-két százalékpontos csökkentésével az áramforrás védett a nem szándékos kopással szemben. A felhőben fedezhető fel adatok ugyancsak támogatják az áramforrás karbantartását és javítását. Példának okáért amint a rendszer akku hibát, vagy hiányosságot érzékel, értesítheti a gépjárművezetőt, vagy a flotta üzemeltetőjét. Ez növeli az akku javításának esélyét mielőtt az végérvényesen meghibásodik, vagy teljesen leáll. Amellett a felhőalapú szolgáltatások optimalizálják a töltési folyamatot is. A töltési folyamat – amely egyébként az elektromobilitás tömegpiaccá alakításának egyik hatalmas akadályát képezi – azt a veszélyt rejti magában, hogy az akkumulátorcellák véglegesen vesztenek teljesítményükből és kapacitásukból. A felhőben látható okosszoftver minden töltési folyamathoz különálló töltési görbét számít, függetlenül attól, hogy az otthon, vagy máshol történik. Ez azt jelenti, hogy az áramforrás ideális szintre lesz feltöltve, amelyik lehetőséget nyújt a cellák megóvásában. A meglevő töltésidőzítő alkalmazások mindössze a feltöltési folyamat időzítését kínálják a vezetők részére, vagyis, hogy az akkor történjen, amikor az elektromos szint alacsony. A Bosch-megoldás ennél sokkal tovább megy, és a cég új áramforrás szolgáltatásainak részeként egy különlegesen kifejlesztett töltési folyamatot ad. Optimalizálja a szélsebes és a lassú töltést és a töltési folyamat alatt ellenőrzi az elektromos-, ezenkívül feszültségszinteket, ezáltal megnöveli az aksi élettartamát.