A déli félteke legnagyobb hullámát mérték Új-Zélandon

A déli félteke vélhetően legnagyobb, 28,8 méteres hullámát mérték szakemberek Új-Zélandon.

A hullám méretét egy bója rögzítette az új-zélandi Campbell-szigetnél a Csendes-óceán déli részén a héten – közölte a meteorológiai szolgálat.

Ezzel megdőlt a korábbi 22,03 méteres rekord, amit 2012-ben Tasmániában mértek. Az északi féltekén ennél nagyobb hullámokat is regisztráltak.

Az Új-Zélandi Meteorológiai Szolgálat márciusban üzemelte be napelemmel működtetett bójáját. A Campbell-sziget környéki táj heves viharairól ismert, eddig ellenben bonyolult volt mérni a hullámok méretét.

A nyolcemeletnyi hullámot a térségben uralkodó mély alacsonynyomású rendszer és a csaknem óránkénti 120 kilométeres szél okozta – mondta Tom Durrant, a MetService oceanográfusa a BBC online hírportálnak. Közölte még: ez egy fölöttébb izgalmas esemény és ismereteik alapján ez volt a legnagyobb hullám, amit valaha rögzítettek a déli féltekén.

A bója három óránként húsz percet rögzít. Durrant alapján elképzelhető, hogy volt nagyobb hullám is, amit ellenben nem regisztrált.

A Meteorológiai Világszervezet nem rögzít különálló hullámokra vonatkozó adatokat, hanem az egymást követő tengeráramlások átlagát, azaz a párját ritkító hullámmagasságot”.

A rekorder hullám rögzítésekor tomboló vihar közben 14,9 méteres volt a figyelemre méltó hullámmagasság. Ez rekord a Csendes-óceán déli részében, de az Atlanti-óceán északi részében 2016-ban közel 19 métert mértek – mondta Durrant. A szakértő alapján a viharok már-már akadálytalanul zúdulnak végig a Csendes-óceán déli részén, mivel rettentően kevés itt a szárazföld.

„Még a kaliforniai szörfösök is megtapasztalhatják ennek a viharnak az energiáját, mikor is nagyjából egy hét múlva eléri az állam partjait” – emelte ki Durrant.

mti