A hőbontás lehet a megoldás a vegyes műanyaghulladék kezelésére egy tanulmány alapján

A pirolízis (hőbontás) lehet a megoldás a vegyes műanyaghulladék kezelésére, mert kiválthatja a hulladéklerakást és az égetést – közölte a Roland Berger a vegyi alapú újrahasznosítást vizsgáló tanulmánya alapján a sajtó képviselőivel.

A probléma súlyát mutatja, hogy míg az elmúlt öt évben az Európai Unió lakossága csaknem 33 millió tonna műanyaghulladékot termelt, ennek alig 40 százalékát hasznosítják újra, a maradék hulladéklerakókban vagy égetőkben végzi.

Magyarországon – az Eurostat 2019-es információi alapján – a műanyaghulladék 33 százalékát hasznosították újra.

A tanácsadó társaság információja alapján a pirolízis régóta ismert kémiai modern műszaki megoldás, amely bármilyen szerves hulladékanyagot hevítéssel különféle termékre bont. A műanyaghulladékok kezelésében a modern műszaki megoldás felhasználása még aránylag új, de a vegyes műanyagok bontásánál olyan portékák előállítására is alkalmas, mint a benzin, az eltérő párlatok vagy a viasz. Mivel ezek a produktumok példaként a finomítóknak értékesíthetők, így a tanácsadó vállalat úgy látja, hogy a pirolízis kiválthatja a hulladéklerakást és az égetést.

A Roland Berger előrejelzései alapján a következő öt évben megjelenhetnek a nagyobb teljesítményű, több mint 200 kilotonna műanyaghulladék feldolgozására alkalmas létesítmények is.

A közleményben Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere kijelentette a pirolízis műanyagiparban használt elterjedése potenciálisan több milliárd eurós piacot jelenthet.

Hozzátették, a pirolízis használata megszünteti a mezők, folyók és óceánok közvetlen szennyezésének kockázatát is, emellett azt is, hogy a vegyes műanyaghulladék mikroműanyagként kerüljön az emberek és az állatok szervezetébe.

Ugyanakkor jelezték, ahhoz, hogy a pirolízissel kiaknázhassák a benne rejlő lehetőségeket, használható szabályozásra és jogi keretrendszerre van szükség. Példaként említették, hogy a pirolízisnek illetve egyéb kémiai újrahasznosítási technológiáknak is bele kellene számítaniuk az uniós jogszabályok szerinti újrahasznosítási kvótákba.

A Roland Berger európai eredetű stratégiai tanácsadó vállalat. Független cégként, amely mindössze partnereink tulajdonában van, 50 irodával büszkélkedhet és 2400 alkalmazottat foglalkoztat.

mti