A környezet energiái

Biomassza

A biomassza kifejezés alatt tágabb értelemben a Földön található minden élő tömeget értjük. A mai elterjedt mondanivalója: energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermékek, növényi és állati hulladékok. A biomassza támogatásával fosszilis tüzelőanyagok válthatóak ki és ideális esetben az elégetett növényi anyag 1 éven belül újratermelődik, megteremtve ezzel a fenntartható fejlődés és energiagazdálkodás lehetőségét. A biomasszából, pl. bioetanolként üzemanyag is állítható elő.

Geotermikus energia

A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld origója felé tartva kilométerenként átlag 30 C-kal emelkedik a hőmérséklet. Magyarországon a geotermikus energiafelhasználás 1992-es adat alapján 80-90 ezer tonna kőolaj energiájával volt egyenértékű. A geotermikus energia gyakorlatilag korlátlan és folytonos energianyereséget jelent. Termálvíz formájában nem kiapadhatatlan forrás. Kitermelése aránylag olcsó, a levegőt nem szennyezi, azonban a felszíni vizeket nemegyszer – magas sótartalmánál fogva – igen.

A geotermikus energia megújuló energiaforrás, ami a legolcsóbb energiák közé sorolható, hacsak nem kell a sós vizet villamos energiával visszapréselni az eredeti közegébe. Mára Spanyolország a legnagyobb zöldenergia-felhasználó. Magyarországon sok geotermikus energiát használnak fel, sok neves termálfürdő van. A geotermikus fűtés telepítése kb. 5 év alatt térül meg. Magyarországon a termálvíz 2 km-nél, nyomás alatt akár 120 C-os is lehet.