A lehűlés megállította az algák szaporodását a Balatonban

A szeptember eleji lehűlés megállította az algák szaporodását a Balatonban, a legutóbbi, nyíltvízi mérések eredménye alapján drasztikusan mérséklődött az algatömeg a Keszthelyi-öbölben is, ahol ezelőtt a legmagasabb értéket mérték – közölte Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) tudósa sajtótájékoztatóján.

A szakember beszámolója alapján a héten öt helyszínen végeztek méréseket a tó nyílt vízén, ami alapján pusztulásnak indult az algaállomány. Az algák mennyiségét sajátos a-klorofill koncentráció a 100 feletti érték után 40 mikrogramm/liter alá mérséklődött ismételten a Keszthelyi-öbölben. Hangoztatta még, a nyíltvízi mérésektől eltérő értékek lehetnek a tó part-menti, sekélyvizű részein, öbleiben.

A professzor nyomatékosította, a helyzet villámgyors javulása nem jelenti azt, hogy nem kell kideríteni mielőbb az augusztus végi rendkívüli algainvázió okát. Arról is beszámolt, hogy a BLI 1965 óta büszkélkedhet adatsorral a Balatonról, amelyből kiderül, hogy 2019 előtt utoljára 1994-ben volt kifogásolható mértékű algásodás a tó nyíltvizében.

A somogyi és a zalai kormányhivatal válaszaiból az derült ki, hogy a szezonban a vizsgálatok alapján valamennyi strand vize fürdésre alkalmasnak bizonyult, és a strandokon szeptember első napjaiban sem tapasztaltak olyan értékeket, ami alapján a fürdőzés egészségügyi kockázatot jelentene.

A Somogy Megyei Kormányhivatal közlése alapján a Balaton déli szélén 59 természetes fürdőhely üzemelt ezen a nyári hónapokban, zömében június 7-től szeptember 1-ig. A fürdővíz jogszabályoknak korrekt monitoringozása érdekében az üzemeltetők havonta egy-egy mintát vettek, amely értékeit akkreditált laboratóriumok értékelték ki.

“Területünkön a fürdővizek állapota az ellenőrzések időpontjában nem utalt cianobaktérium burjánzásra, és az üzemeltetők sem jelentettek erre utaló jeleket a szezon esetén. A hőmérséklet csökkenése és a légmozgás a cianobaktérium burjánzás esélyeit kimagaslóan csökkenti, mindent összevetve a nyári szezont követően ennek előfordulására még kevesebb eséllyel lehet számítani” – a somogyi kormányhivatal információja alapján.

A Balaton Zala megyei területén idén 8 természetes fürdőhely üzemelt a nyári hónapokban. A leghosszabb ideig nyitva tartó fürdőhely is hivatalosan bezárt az elmúlt hétvégén – az illetékes kormányhivatal közlése alapján. A strandok megnyitása előtt, ezenkívül a szezon alatt 3-6 alkalommal vizsgálták a vízminőséget. Olyankor, ha a fürdővíz kékeszöld színű, zavaros, habzik, cianobaktérium sejtszám, klorofill és toxin vizsgálatot is végeznek.

“A szezon előtt mintázott fürdővíz vizsgálati eredmények nem estek kifogás alá ebben az esztendőben sem, a szezon során egy alkalommal jeleztek fürdővíz-elszíneződést, amely után az illetékes hatóság valamennyi engedélyezett strandon elvégeztette a létfontosságú vizsgálatokat. Az eredmények nem haladták meg a jogszabályban meghatározott kifogásolt szintet” – a Zala Megyei Kormányhivatal információja alapján.

mti