A növekvő légköri szén-dioxidra fotoszintézisük növelésével válaszolnak az idős tölgyfák

Egyharmaddal fogják növelni fotoszintézisük mértékét az idős tölgyfák válaszul a légköri szén-dioxid 2050-re előrejelezhető átlagos növekedésére – derítették ki a Birminghami Egyetem kutatói.

A Tree Physiology című akadémiai folyóiratban a szakemberek bemutatták azt a természetben folyó kísérletüket, ahol egy öreg tölgyerdőt „megfürdettek” nagymennyiségű szén-dioxidban. A tíz éven át tartó kísérlet első három évében a 175 éves tölgyfák örökösen növelték fotoszintézisük mértékét.

A szakemberek jelen pillanatban mérik a leveleket, gyökereket, az erdőt és a földet, hogy kiderítsék hogy az elnyelt többlet szén-dioxid hova kerül, és mennyi ideig marad ott elzárva – olvasható az egyetem közleményében.

A növények túléléséhez, fejlődéséhez energiára van szükségük. A napfény energiáját használják fel arra, hogy szervetlen anyagból, azaz szén-dioxidból és vízből szerves anyagokat hozzanak létre, amelyeket tápanyagként hasznosítanak, és mindent összevetve oxigént szabadítanak fel. Ez a folyamat a fotoszintézis.

A tudósok kimutatták, hogy a fotoszintézisben a legnagyobb növekedés akkor ment végbe, amikor erős volt a napsugárzás. Azt is megállapították, hogy a levelekben nem változott a kulcsfontosságú tápanyagok, mint a szén és a nitrogén egyensúlya, ami alapján azt feltételezik, hogy az öreg fák megtalálták az útját a tápanyagok átirányításának, vagy a földből több nitrogént nyertek, hogy kiegyensúlyozzák a levegőből nyert szenet.

A kutatást összefogva végezték az ausztráliai Nyugat-Sydneyi Egyetemmel, ahol hasonló kísérletet folytatnak öreg eukaliptuszfákkal.

A két kutatás a Föld legnagyobb olyan kísérlete, amely azt vizsgálja, milyen hatással van a klímaváltozás a természetre.

„Nehéz volt elvégezni a méréseket 25 méter magas fák tetején napról-napra, de ez volt az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, mennyivel növelik a fotoszintézis mértékét” – idézte a közlemény Anna Gardner birminghami kutatót.

Az eukaliptusz fákkal végzett régebbi tanulmányok azt mutatták ki, hogy fotoszintézisük egyötöddel növekedett a többlet szén-dioxid hatására. „Mindent összevetve most már tudjuk azt, hogyan válaszolnak az öreg erők a meleg éghajlatú térségekben, mint Sydney is, és a közepes hőmérsékletű térségekben, mint Birmingham – mondta David Ellswort a sydneyi egyetem professzora. Az eukaliptuszokkal végzett kutatásokban nem mutatták ki a fotoszintézis újabb növekedést, ha még több szén-dioxidnak tették ki a fákat. A tudósok most azt várják, hogy az öreg tölgyfák tekintetében is ilyen eredményt kapnak-e.

mti