A rekordmeleg óceánvíz táplálta a Harvey hurrikánt

Hetekkel az előtt, hogy a Harvey hurrikán 2017 augusztusában lecsapott az Egyesült Államok texasi partvidékén, a Mexikói-öböl vize a történelem legmelegebbje, 30 Celsius-fokos volt az amerikai Nemzeti Légkörkutató Intézet (NCAR) új elemzése alapján.

Az amerikai tudósok az óceánok vízhőmérsékletének megfigyelésére használt Argo-hálózat és a NASA műholdas adatait elemezve megállapították, hogy a normálisnál melegebb állapotok túlfűtötték a trópusi vihart, hatalmas páratartalommal táplálták, és mikor is Houston közelében lelassult, a hurrikánok történetének egyik legsúlyosabb esőzését zúdította a partvidékre.

„Első alkalommal sikerült kimutatnunk, hogy a szárazföldre lezúdult eső volumene megegyezik a szokatlanul meleg óceánból elpárolgott víz mennyiségével. Mivel a klímaváltozás folytán az óceánok vize melegszik, több Harveyhoz hasonló túltöltött trópusi viharral kell számolnunk” – mondta Kevin Trenberth, az intézet szakembere, az Earth Future című akadémiai folyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

Bár a 2017-es hurrikánszezon igen mozgalmas volt, a Harvey mind helyileg, mind időben többé-kevésbé izolált maradt, egyedül mozgott a Mexikói-öböl nyugodt vizei fölött. Ez tette lehetővé, hogy Trenberth és kollégái aprólékosan tanulmányozhassák, hogyan táplálta az 1488 kilométer széles óceáni medencében felgyülemlett meleg a trópusi vihart.

A kutatócsoport összevetette a Mexikói-öböl vize 160 méternyi felső rétegének a hurrikán előtti és utáni hőmérsékletét, és megmérte a szárazföldre lezúdult csapadékmennyiséget. A trópusi vihar elvonulása előtt a víz felszín közeli hőmérséklete 30 Celsius-fok volt, az elvonulás után még állandóan 28,5 Celsius-fok. (A hurrikánok kialakulásához 26 Celsius-foknál melegebb hőmérséklet elengedhetetlen.)

Mikor is a Harvey lecsapott a szárazföldre, karjai még állandóan az óceán fölött voltak, azaz erőt merített a Mexikói-öböl még állandóan meleg vizéből.

„Míg gyakran úgy gondolunk a hurrikánra, mint egy légköri jelenségre, világos, hogy az óceán kritikus szerepet játszik kialakulásában és amennyire változik a klíma, meg fogja határozni a következő években a trópusi ciklonokat – nyomatékosította Trenberth.

A tudósok megmérték, hogy a párolgás okán mennyi hőt veszített az óceán vize, amikor a trópusi vihar áthaladt az öböl fölött, és hogy az elpárolgott víz mekkora mennyiségű csapadékká vált a szárazföld fölött. Összevetve a két mérést, azt találták, hogy azok megegyeznek.

mti