Ajtóbehúzó az automata klímatartás érdekében

Az ajtóbehúzó, vagy másik elterjedt nevén ajtócsukó egy olyan önműködő mechanikus berendezés, amelynek célkitűzése, hogy az ajtónyílás a kinyitást követően automatán bezáródjon. Főleg biztonsági, energia-megtakarítási és kényelem szempontok folytán használják ezt a megoldást kórházakban, irodaházakban, hivatalos és ipari létesítményekben vagy lépcsőházajtók tekintetében. A nyitáshoz elengedhetetlen erő és sebesség egyénileg szabályozható az ajtócsukók tekintetében.

Ajtóbehúzó típusok

Az ajtóbehúzóknak több típusa is van kezdve a falra szerelhető ajtóbehúzóktól a rejtett ajtóbehúzókon keresztül egészen a padló ajtócsukókig. Van normál karos, csúszósínes és kétszárnyú ajtókhoz sorrendszabályzott megoldás is. Az ajtóbehúzók sokféle kiegészítő funkcióval rendelkezhetnek: mechanikus kitámasztás (hold open device), elektromechanikus funkciók, késleltetett csukás (delay action) vagy kicsapódásgátlás (backcheck).

Az ajtóbehúzó kiválasztásánál először is az ajtónyílás súlya, az ajtószárny szélessége és a használat gyakorisága meghatározó. Ajtóbehúzók tekintetében az EN 1154-es és 1158-as szabványok az elsődleges iránymutatók.

Ajtócsukókat használnak példaként tűzgátló ajtókon vagy hő- és füstelvezető rendszerekben is, ahol csak minősített eszközöket lehet felszerelni.

Az EN 1154 minősítés az bejárat mérete és súlya alapján osztályok és erőfokozatok alapján kategorizálja a felső ajtócsukókat.

A zárás ereje: az kapu szélessége cm-ben meghatározza, hogy mekkora erejű ajtócsukóra van szükség.

Az erő leadásának hatékonysága: meghatározza, hogy mekkora erővel kell kinyitni ahhoz az ajtót, hogy visszafelé biztonságosan becsukódjon.

A beállítások stabilitása: garantálja, hogy magas hőmérséklet és gyakori igénybevétel mellett is megmaradnak a sebesség-beállítások.

Tartósság: az ajtóbehúzó stabilitása és hatékonysága, azonkívül a zárás ereje 500 000 egész nyitási-csukási ciklust követően is változatlan marad.