Akkumulátorcellák fejlesztését és gyártását kezdi meg Salzgitterben a Volkswagen-csoport

Új mércét állít fel a Volkswagen-csoport a korszerű akkumulátorcella-technika fejlesztése, tesztelése és gyártása kapcsán Németországban. Mindössze az alsó-szászországi Salzgitter településében több mint ezer új munkahely jön létre 2023-24-ig – 300 a Volkswagen fejlesztési centrumában és kísérleti szerelősoránál, emellett 700 újabb a Volkswagen és a Northvolt vegyesvállalatánál egy akkumulátorcellákat előállító üzem felépítésére és üzemeltetésére. Ugyanezen időintervallumban több mint egymilliárd eurót fordít a Volkswagen-csoport az akkumulátorcellákhoz kapcsolódó tevékenységeire.

Salzgitter településében ma megnyitott a Kiválósági Központban (Center of Excellence, CoE) az akkumulátorcellák kis szériás gyártását szolgáló kísérleti sor. Nagyjából 300 szakértő fejleszti, teszteli és kísérleti üzemben alkalmazza is a lítiumion-akkumulátorok modernizált gyártási eljárásait. Az első lépcsőben több mint 100 millió eurót fektet be a Volkswagen a saját fejlesztési és gyártási szakértelem kiépítésébe.

Ehhez hozzávetőlegesen 900 millió euró befektetés társul, amit a Volkswagen a Northvolt svéd akkumulátorgyártóval az akkumulátorokhoz kapcsolódó együttes tevékenységekre bocsát rendelkezésre. Salzgitterben 2020-tól egy 16 gigawattórás akkumulátorcella-gyár épül ezután fel, a termelés kezdetét a 2023-24-es év fordulójára tervezik. Ehhez a Volkswagen és a Northvolt a közelmúltban megalakított egy vegyesvállalatot, ahol a felek nemkülönben 50 százalékos tulajdonrésszel vesznek részt. Ebben az önálló cégben középtávon 700 munkahely jön ezt követően létre.

“Az akkumulátorcellák fejlesztésének, tesztelésének és kísérleti gyártásának Salzgitterbe összevonása a Volkswagen-csoport átfogó elektromobilitási offenzívájának újabb kardinális mérföldköve” – mondja Dr. Stefan Sommer, a Volkswagen-csoport igazgatótanácsának beszerzésért felelős tagja. “Az eltérő szakértelmek e helyen történő összpontosításával biztosítjuk, hogy a villamosítás kulcsfontosságú komponenseinek számító akkumulátorcellák továbbfejlesztését mi magunk diktáljuk, új szabványokat dolgozunk ki és azokat sebesen a sorozatgyártásban be is tudjuk vezetni.”

Mindezek érdekében a Volkswagen produkálta az Alkatrészek vállalati egységén belül az Akkumulátorcella kereskedelmi területet. Itt a beszállítókkal összefogva fejlesztik ezután tovább az akkumulátorcellákat a konszern elektromos járműveiben történő jövőbeli felhasználásra. A spektrum a nagyobb hatótávolságot biztosító kapacitásnöveléstől a felhasznált ritka nyersanyagok mennyiségének csökkentésén és a fenntartható gyártási folyamatok optimalizálásán keresztül egészen az akkumulátorrendszerek újrahasznosításáig terjed. “Már ma magunk fejlesztünk és gyártunk teljesítményelektronikát, akkumulátorrendszereket, elektromotorokat és töltőrendszereket, ezenfelül kiépítjük az akkuk újrahasznosításának kompetenciáját is” – fejti ki Thomas Schmall, a Volkswagen-csoport Alkatrészek cég igazgatótanácsának elnöke. “Az Akkumulátorcella vállalkozásbeli tájék a Volkswagen-csoport Alkatrészek vállalatba integrálásával jó úton haladunk ahhoz, hogy az elektromos járművek komponenseinek világszinten vezető gyártójává váljunk.”

Frank Blome, a salzgitteri Akkumulátorcella Kiválósági Center vezetője: “A kísérleti gyártósor üzembe helyezése jelentős lépés a salzgitteri gigagyár felépítése felé vezető úton. Itt rövid időn belül tovább mélyítjük ezt követően ismereteinket a gyártási folyamatokról.” “Ez jelentős a jövőbeli fejlesztések korrekt alakításáért, azért, hogy a teljesítményt, a költségeket, illetve a minőséget biztosítsák.” – indokolja Frank Blome. “Az itt nyert ismeretek abban is segítenek, hogy az elkövetkezendő időszakokban a lítiumion-akkumulátorok egész értékteremtési láncát kézben tartsuk – a nyersanyagoktól a gyártáson keresztül az újrahasznosításig.”