Alakváltoztatással reagálnak a klímaváltozásra az állatok

A klímaváltozásra reagálva „alakot változtatnak” egyes állatok, hogy hűvösen tartsák testüket: némely melegvérű fajok csőre, lába vagy füle nagyobb lett, hogy jobban tudják szabályozni hőháztartásukat – állapították meg ausztrál tudósok.

A mesterek viszont kiemelték, hogy a fizikai változások nem jelentik azt, hogy az állatok ezáltal meg tudnának birkózni a klímaváltozással.

„Mikor is a klímaváltozásról van szó, az emberek gyakran megkérdezik, hogyan kerekedhet ezen felül az ember, vagy hogy milyen modern műszaki megoldás oldhatja ezt meg. Itt az idő viszont felismerni, hogy az állatoknak is alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz” – idézte Sara Rydingot, az ausztráliai Geelongban található Deakin Egyetem kutatóját a BBC hírportálja.

Ha az állatok nem tudják szabályozni testhőmérsékletüket, túlhevülhetnek és elpusztulhatnak.

Némely állatoknak az idők közepette nagyobb lett a csőrük vagy fülük, hogy nehézség nélkül, több hőtől szabadulhassanak meg. Az apró állatok testméretéhez képest többé-kevésbé nagyobb szárny, fül vagy csőr merthogy nagyobb felszínen képes leadni a hőt.

Az ausztrál papagájok több fajának csőrénél is 4-10 százalékos növekedést figyeltek meg 1871 óta, ami összefüggésbe hozható a nyári hőmérséklet növekedésével – olvasható a tanulmányban.

A közönséges erdeiegérnek (Apodemus sylvaticus) a farka lett hosszabb, az álarcos cickánynak a farka és a lábai, a meleg éghajlaton élő denevéreknek mindazonáltal a szárnyaik lettek nagyobbak.

Bár ezek a változások pillanatnyilag szerfelett aprók, jóval jelentősebbek lehetnek, ha a Föld melegebbé válik – mondta Ryding.

Megnövekedhetnek olyan tetemes testrészek, mint a fülek, mindent összevetve a viszont nem oly távoli jövőben élő Dumbókkal találkozhatunk – nyilatkozott a tudós.

mti