Átadták az Erdő Háza ökoturisztikai látogatóközpontot a Soproni Parkerdőben

Csaknem félmilliárd forintból valósult meg az Erdő Háza ökoturisztikai látogatóközpont a Soproni Parkerdőben, amely természetvédelmi, egészségvédelmi, rekreációs és ismeretszerzési módot nyújt a vendégek részére – mondta Nagy István agrárminiszter az átadó ünnepségen a Muck-magaslaton.

Nagy István kiemelte, hogy a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködésben olyan látogatóközpontot formált ki, amely a fenntartható turizmus elismerésre méltó fejlesztéséhez is hozzájárul.

A bemutatóterem, a hazai fajokat felvonultató vadaspark és az tréner programok új szemléletmódot képviselnek, mert az erdő egészének szolgáltatásait mutatják be – mondta, hozzátéve, hogy ebben az egységben kell az erdőkre tekinteni, mint leglényegesebb természeti erőforrásra.

Az agrárminiszter alapján ma idehaza az átalakuló és megújuló Soproni Egyetem áll a legközelebb ahhoz az nevelési szemlélethez, amely hozzájárulhat az ember és a természet közti harmónia ismételt megteremtéséhez, mert a fenntarthatóság gondolata köré új tudásközpont szerveződik.

A TAEG erdeje és szervezete ugyanakkor egész egészében az egyetemi oktatást szolgálja, de az Agrárminisztérium (AM) alá tartozó 21 állami erdőgazdaság is aktívan bekapcsolódik a gyakorlati képzésbe – mondta.

A tárcavezető fontosnak és támogathatónak nevezte azt a törekvést, hogy Sopronban helyet kapjon egy új szemléletű ökoturisztikai képzés, amelyhez jó alapot nyújt a TAEG munkája.

Nagy István visszaidézte, hogy az AM alá tartozó erdőgazdaságok és nemzeti parkok a 2021 óta tartó korszerűsítéseknek hála minden évben csaknem ötmillió látogatót fogadnak a kiépített létesítményekben, újabb több tízmillió alkalommal mindazonáltal egészséges környezetet biztosítanak sétákhoz, kiránduláshoz és túrákhoz.

Közölte még, hogy 2010 óta több mint 22 milliárd forintot fordítottak kilátók, ökoturisztikai központok, erdei iskolák, erdei vasutak fejlesztésére és hasonló nagyságrendet képviselnek a folyamatban található beruházások is.

Az agrárminiszter beszélt arról is, hogy a járvány ideje alatt a hazai erdők látogatottsága közel 30 %-kal nőtt, különösen a települési erdőkben.

Sándor Gyula, a TAEG Zrt. vezérigazgatója azt mondta el, hogy a látogatóközpont a Bejárható Magyarország program részként valósult meg.

A látogatóközpont célja, hogy az erdei ökoszisztémát mutassák be szórakoztatóan és tudományosan, ugyanakkor testközelből, továbbá megmutassa az ember helyét a természetben – mondta.

Elmondta továbbá, hogy a Soproni Parkerdő minden évben csaknem egymillió látogatót fogad, de a járvány ideje alatt 25-30 %-kal nőtt a látogatószám. A vállalat ebben a pillanatban tíz tanösvényt, kilenc kilátót, látogatóközpontot, turistaházat, közel 400 kilométer turistautat, erdei tornapályát, erdészeti erdei iskolát, történelmi emlékhelyeket, piknikező és pihenőhelyeket üzemeltet.

Farkas Ciprián polgármester (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy az Erdő Háza 550 négyzetméteren szemlélteti a Soproni Parkerdő élővilágát, 3D-s technika támogatásával eleveníti meg a magyarországi nagyvadfajokat, ugyanakkor pár, a tájékon élő apróvadfajt is.

Hangoztatta még, hogy a beruházás jólkiegészíti a Lőverekben a Korszerű települések program részként megvalósult, vagy pillanatnyilag is zajló fejlesztéseket.

Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese alapján, ezzel a beruházással olyan generációt tudnak nevelni, akik részére a természet szeretete és védelme belső igény lesz, egy magától értetődő feladat.

Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatója azt mondta el, hogy hazánk turisztikai kínálata a következő években teljesen meg fog újulni.

Részletezte, hogy a cél az volt, hogy a turisztikai térségekben frissített kínálattal várják a belföldi és határon túli vendégeket a járványt követően, és ennek egyik „meghatározó ékköve” az Erdő Háza látogatóközpont.

Elmondta továbbá, hogy a járvány időszakában felértékelődtek idehaza a szabadidő aktív eltöltésének a lehetőségei.

Részletezte, hogy a gyalogos, kerékpáros túrák és szolgáltatások iránt megnőtt a kereslet, mindent összevetve releváns, hogy az aktív és ökoturisztikai szolgáltatásokat, létesítményeket hálózatba lehessen kapcsolni, hogy a látogatók ne csak egy lokális célpontot vegyenek igénybe.

mti, fotó: Filep István