Az első 3D-nyomtatással készülő városnegyed épül a kaliforniai sivatagban

A kaliforniai Coachella völgy sivatagos vidéke ad ezt követően otthont az Egyesült Államok első, csakis háromdimenziós nyomtatással készülő házakból álló városnegyedének.

A projekt mögött álló két kaliforniai cég, a fenntartható ingatlanfejlesztéssel foglalatoskodó Palari és a Mighty Buildings nevű építéstechnológiai társaság egy kéthektáros földterületen fogja kialakítani a 15 környezetbarát otthon alkotta negyedet Rancho Mirage-ban – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A Mighty Buildings oaklandi főhadiszállásán kisebb garázsméretű printerek révén születnek a modern házak. A folyamat 80 százaléka automatizált és a szokásos építkezéshez képest 95 százalékkal kevesebb munkaórával és tízszer kevesebb hulladékkal jár közösen.

A printerek alig 24 óra alatt készítenek el egy 32 négyzetméteres otthont.

A korszerű építészet jegyeit magukon hordozó Rancho Mirage-i otthonok összese egy három hálószóbát és két fürdőszobát magába foglaló 135 négyzetméteres elsődleges épületből és egy két hálószobás, egy fürdőszobás második épületből állnak.

Minden egyes ingatlanhoz egy 929 négyzetméteres, medencés telek tartozik és plusz költségért például jakuzzit, tűzrakóhelyet, ezenkívül kinti zuhanyt is lehet kérni.

Az otthonok ára 595 ezer dollár (184 millió forint) és 950 ezer dollár közt fog mozogni.

A háromdimenziós nyomtatással készült házak iránti igény egyre növekszik a kaliforniai lakáskrízis erősödésével. Az államnak 1,8-3,5 millió új lakóegységre lesz szüksége 2025-re.

mti