Az erdőtalajjal borított játszótér erősíti a gyerekek immunrendszerét

Az aszfalt helyett erdőterületről származó talajjal és növényekkel borított játszótér erősíti a gyerekek immunrendszerét – állapították meg finn és cseh szakemberek.

A Science Advances című folyóiratban publikált tanulmány alapjául szolgáló régebbi tanulmányok eredményei azt sugallják, hogy az autoimmun betegségek, úgy mint gyulladásos bélbetegségek, 1-es típusú diabétesz, ekcéma és asztma, nemzetközileg megnövekedett arányának egyik oka, hogy a gyerekek nem találkoznak olyan természetes anyagokkal, amelyek biztosítják az immunrendszerük alkalmas érését.

Ezen elmélet alapján a porral, földdel és pollennel való rendszeres érintkezés erősíti az immunrendszert a gyermekkorban – olvasható a Medicalxpress című akadémiai hírportálon.

A szakemberek alapján a városiasodott területek egy részén élő gyerekeknél a legmagasabb a kockázata annak, hogy nem kerülnek kapcsolatba ilyen természetes anyagokkal, ami magyarázatot adhat arra, hogy esetükben miért magasabb az autoimmun betegségek előfordulási aránya.

Az elmélet letesztelése érdekében a szakemberek eltávolították az aszfaltot két finn nagyváros több napközi otthonának játszóteréről és a helyére erdőkből származó tőzeget fektettek le, ezenkívül bokrokkal és mohával gyarapították a területet.

A gyerekek onnantól kezdve ezen a zöldterületen játszottak, amikor kint voltak a szabadban.

A tudósok a természetes anyagok betelepítése előtt, sőt még a modern zöldterület használatának 28. napján is megvizsgálták a gyerekek immunrendszerét.

A mesterek ugyan elismerik, hogy a tanulmányukba bevont alanyok száma alacsony – mindössze 75 fő –, ám a káprázatos adatok megkövetelték az eredmények publikálását.

A gyerekek mikrobiomjának – az emberi bőr felszínén és testüregeiben élő óriási számú mikroorganizmus – kimagasló gyarapodása mellett, a tudósok pozitív változást észleltek némely proteinek és sejtek (regulatórikus T-sejtek és gyulladásgátló citokinek) tekintetében, ami a jóval erősebb immunrendszerrel büszkélkedhető embereknél sajátos.

A mesterek alapján újabb vizsgálatokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy az ilyenfajta környezeti változtatások jótékony hatással vannak a gyermekek egészségére.

mti