Az EU több mint 10 milliárd eurót fektet modernizált, tiszta technológiákba

Az Európai Bizottság több mint 10 milliárd euró (csaknem 3200 milliárd forint) értékű, több ágazatot érintő beruházási programot hirdetett az alacsony szén-dioxid-kibocsátású modern műszaki megoldások kidolgozására, fejlesztésére és megvalósítására Európa átfogó versenyképességének növelése érdekében – közölte az uniós bizottság.

Miguel Arias Canete, az éghajlat- és az energiapolitikáért felelős európai biztos közölte, az Európai Unió által támogatott modernizált éghajlatváltozást megelőző intézkedések azonnali, kézzelfogható hatást gyakorolnak a környezetre, és több előnnyel járnak az egészségre és a jólétre. A program keretében támogatni kívánt kezdeményezések – a zöld munkahelyektől, a települések hatékonyabb tömegközlekedési rendszerein keresztül, a csökkentett energiafelhasználású otthonokig – a zöldenergia- és másfajta erőforrások felhasználását támogatják.

Mint közölte, a Tiszta bolygót mindenkinek című, hosszú távú uniós stratégia hozzájárulásával – mely 2050-ig vázolja fel azokat az intézkedéseket, amelyek korszerű, versenyképes és klímasemleges gazdaság megteremtését célozzák – Európa vezető szerepet kíván vállalni a megalkotható technológiai megoldások kapcsán.

Mint közölte, a klímasemleges gazdaság megvalósítása olyan területeken igényel együttes fellépést, mint az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata, a tiszta, biztonságos és összekapcsolt mobilitás, a versenyképes ipar és körforgásos gazdaság, a biogazdaság és a természetes szénelnyelők, a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás.

A támogatni kívánt modern műszaki megoldások minden egyes darabja a jövőbeni klímasemlegesség biztosítását célzó intézkedéseket erősíti, összhangban a Párizsi Megállapodással, miszerint a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését 2 Celsius-fok alatt kell tartani, emellett törekedni kell az 1,5 Celsius-fok alatti emelkedés elérésére – tette hozzá.

Az Európai Bizottság november végén bemutatott stratégiája azt térképezi fel, milyen lehetőségeik vannak a tagállamoknak, a vállalkozásoknak és a polgároknak a klímasemleges gazdaság megteremtése kapcsán, hogyan járulhatnak hozzá a gazdaság modernizálásához és az európaiak életminőségének javításához, míg más környezetvédelmi problémákkal, mindent összevetve példaként a levegőminőséggel és a biológiai sokféleség csökkenésével is gondoskodik.

mti