Biodiverzitás- és génmegőrzési központot produkál az agrártárca

Az agrártárca a két előtérbe állított génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – hozta nyilvánosságra Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Centrum második magbörzéjén Budapesten az Agrárminisztérium (AM) információja alapján.

Nagy István a találkozón visszaidézte, hogy a tárca még 2017-ben dolgozta ki a génmegőrzési stratégiát, amit a kormány 2018-ban fogadott el. A indítvány célja az intézmények fejlesztése, a génbanki tevékenységet folytató szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek támogatása, valamint a Kárpát-medencében még megtalálható, ritka genetikai adottságú értékek felkutatása és biztonságba helyezése.

A génmegőrzési stratégia megvalósítása idén megkezdődik, a programok végrehajtására a kormány a következő négy évben 12,3 milliárd forintot nyújt – közölte a miniszter.

Az agrártárca a Növényi Diverzitás Center és a Haszonállat-génmegőrzési Center összevonásával 2019. június 1-jei hatállyal alapítja meg a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot. A korszerű intézmény egységes szemlélettel és hatékonyabban szolgálja ezután a génmegőrzés ügyét – nyomatékosította Nagy István a minisztérium információja alapján.

mti