Biológiailag lebomló polimereket fejleszthetnek ki magyar tudósok

A kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben rögzített célja az egyszer használatos műanyagok kivezetése, így támogatja az olyan modernizált, biológiailag lebomló polimerek fejlesztését, amelyek alkalmasak lehetnek a kőolajszármazékokból és élelmiszer-alapanyagokból előállított műanyagok részarányának csökkentésére. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont projektjére három év alatt 2 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Kutatási és Innovációs Alap támogatása révén – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a sajtó képviselőivel.

Az információ alapján Raisz Anikó, a TIM környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára kiemelte, az egyszer használatos műanyagok mielőbbi kivezetésének egyik feltétele az, hogy rendelkezésre álljon egy stabil helyettesítő produktum. A magyar kutatócsoport olyan alapanyag előállítását célozza meg, amely tulajdonságaiban állja a versenyt a tradicionális polimerekkel, de nem terheli tovább a környezetet. Örömmel veszik a zöldítési kihívások kezelésére vonatkozó kezdeményezéseket – tette hozzá az államtitkár.

A 2025 elején záruló projekt célkitűzése az ipari szereplők igényeihez igazított, fenntartható és környezetkímélő, ipari melléktermékből előállítható új műanyag-alapanyag kifejlesztése, amit rögtön és közvetlenül tudnak hasznosítani. A magyar kutatócsoportnak betudhatóan akár egy új polimer előállítási eljárás kifejlesztése is megvalósulhat.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatóközpont 155 magyar felfedező tudását és tevékenységét fogja össze és közel 200 partnerrel üzemel egyesült erővel. A centrum az elmúlt időszakban egyre nagyobb hangsúlyt helyezett a polimerekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztésre, a világon többfelé kutatják azokat a modern alapanyagokat, amelyek nemcsak biológiailag lebomlók, hanem nyersanyagukat nézve is környezettudatosak – olvasható a minisztérium közleményében.

mti