BMW Motorrad Concept CE 02.

A Concept CE 02-vel a BMW Motorrad egy héttel az IAA Mobility 2021 előtt ismerteti részleteiben is az nagy tudású, települési kompakt mobilitás új értelmezését. Az elektromos járműkoncepció, amely nem tradicionális motorkerékpár továbbá nem robogó, egy izgalmas és erős érzelmeket keltő mobilitási esély.

„Első pillantásra a BMW Motorrad Concept CE 02-ben kevés olyan dolog van, ami tipikusan BMW Motorrad – ez most valami teljesen más. Valami újszerűre törekszünk, és úttörők akarunk lenni – amire a múltban már nagyon sok projektünkkel bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk. A Concept CE 02 új arányokat és a települési környezetben történő kompakt mobilitás korszerű formáit ismerteti. Mindemellett a formatervezési fejlesztés olyan szintjét akartuk elérni, amire ezelőtt még nem volt példa. Meghatározó volt az letisztult használat, de mindenekelőtt az érzelmi komponens, emellett a motorozási impulzus” – indokolja Edgar Heinrich, a BMW Motorrad formatervezési vezetője.

Kompakt méreteivel és fiatalos arányaival minden kétséget kizáróan egy új célcsoportot szólít meg: 16 éves kortól bárkit, aki ezelőtt még nem ült motoron, de nyitott a korszerű élményekre, az okos technológiára és mindenekelőtt a mobilitás és a szórakozás összekapcsolására. A BMW Motorrad Concept CE 02 könnyed, csaknem 120 kg tömegű e-járműként ideális települési használatra, magas élményfaktort, amellett szerény, azonban stílusos ingázást biztosít. A 11 kW-os teljesítmény és az álló helyzetből rendelkezésre álló egész nyomaték dinamikus gyorsítást biztosít a közlekedési lámpáknál. A 90 km/h végsebesség és a 90 km-es hatótávolság kínálja, hogy még a sűrű települési forgalomban is játszva eljusson A-ból B-be, és vissza.

A stílus a BMW Motorrad új oldalát tárja a közönség elé.

Megjelenése már első pillantásra elárulja a BMW Motorrad Concept CE 02 modern jellegét. „Egy könnyűszerrel elérhető kétkerekűt akartunk kifejleszteni mindenki részére, aki mobil és független vágyakozik lenni” – mondja Alexander Buckan, a BMW Motorrad járműtervezésért felelős vezetője. „A BMW Motorrad Concept CE 02 megbízható társ a mindennapokban. Azért szereted, mert folyamatosan ott van melletted, és szolidan üzemel – még akkor is, ha időnként nem bánsz vele olyan körültekintően, mint ahogy kellene. A matricák, dekorfóliák és a személyre szabás másfajta formái mindazonáltal egészen egyértelművé teszik mindenki részére, hogy ki a jármű tulajdonosa. Megtestesíti a fiatalos szabadságot és a gondtalan életérzést – leginkább olyan, mint egy gördeszka két keréken.”

Az hétköznapi és átlátható arányok biztosítják a sallangmentes, flottul rokonszenvet ébresztő esztétikai vonzerőt. A két nagyméretű, fun bike-okhoz hasonló kerék robusztusságot és felhőtlen szórakozást ígér. A teli kerekek vizuálisan is hangsúlyozzák a jármű arányait. A két akkumulátoregységnek és az elektromos hajtásnak helyet adó sötét motortest az ezüstös hangsúlyokkal kompakt karosszériát alkot. A hosszú, keskeny ülés és a váz teszi teljessé a jellegzetes sziluettet.

Új belépő a BMW Motorrad világába.

A lapos karosszériának hála a jármű súlypontja alacsony, ami kedvező a menetdinamika szempontjából. Ugyanakkor a BMW Motorrad Concept CE 02 a nagyméretű tárcsakerekeknek és az alacsony ülésmagasságnak betudhatóan hívogatóan és barátságosan néz ki. A jellegzetes arányok nem kizárólagosan meglehetősen szorgalmas motorozási élményt tesznek lehetővé, hanem arra is hivatottak, hogy a nem motorosokat is megszólítsák: itt az alkalom, hogy kipróbálják magukat.

A hosszú, egybe szabott ülés a koncepció sokoldalúságát tükrözi. Akár messze hátradőlve, lábakkal előre, akár a hátsó lábtámaszokon előre dőlve, vagy akár utassal – az ülés jó néhány pozíciót biztosít, mivel az elektromos meghajtás okán nem kell lábfékkart működtetni. Mindemellett az ülés és a váz közti szabad térben kisebb csomagok is elférnek. Az ülés elülső részén két egymást keresztező, olajkék gumiszalag van rögzítve, amelyek alá kisebb tárgyakat játszva be lehet tenni. Újabb tároló helyet biztosítanak a konzolok: az első lábtartók is itt felfedezhetők, de a motoros akár rögzítheti saját gördeszkáját is, és lábtartóként használhatja.

Első osztályú részletek közelebbről megvizsgálva.

A purista formatervezés közelebbről szemügyre véve első osztályú részleteket és technikai finomításokat tár fel. A fényt egy négyszögletes, fekete fényszóró biztosítja, amely négy jellegzetes LED-elemmel ellátott. A hátsó lámpa két apró, áttetsző LED-levélből áll, amelyek a hátsó ülés bal és jobb oldalán vannak rögzítve. A kormányon egy kis színes képernyő biztosítja az alapvető kijelzőfunkciókat: ez egy érzékelhető, vizuálisan szándékosan túlhangsúlyozott kábelköteggel van összekötve. Egyébként a modern műszaki megoldás szándékosan visszafogott. A tárcsás kerekekkel és az egyoldalas lengőkarral összekapcsolva a bemutatott elemek, mint a hajtásszíj, a kormány és a villa kihangsúlyozzák a koncepció-motorkerékpár települési, korszerű jellegét.

A színösszeállítás a motorost helyezi a fókuszba.

A BMW Motorrad Concept CE 02 a színeket illetően is purista marad: fekete/ezüst az alapséma. A fekete szín a korai BMW motorkerékpárokat idézi. Ami ellenben újdonság, az a matt és a magasfényű felületek összjátéka, amely nagyobb kifejezőerőt kölcsönöz a koncepciómotornak. Az ezüstszínű elemek, akárcsak a háromszoros bilincs vagy a meghajtás, a fehér grafikai elemek és az olajkék csomagtartószíjak erős hangsúlyt kapva egészítik ki az összképet. A technoid grafikai dizájn célzott dizájnelem, amely a gépeken látható műszaki információkkal való asszociációt hivatott közvetíteni. A BMW embléma a világos szilikonülésbe van integrálva, közvetlenül a kormány előtt; egyébként csak a felniken és a csomagtartó-hevedereken látható BMW felirat utal a gyártóra.

Ezzel a meglehetősen visszafogott színösszeállítással a BMW Motorrad Concept CE 02 ideális platformot nyújt a motoros részére, hogy megmutassa saját egyéni karakterét. A matricákkal vagy dekorfóliákkal történő individualizálás nem kizárólag lehetséges, hanem ajánlott, mint a koncepció része.

Divatdiktátor – települési motorosfelszerelés fiatal férfiak és nők részére.

A kiegészítő felszerelések továbbfejlesztett koncepciója remekül illeszkedik a BMW Motorrad Concept CE 02 modellhez. Két, a mai trendek által inspirált kabát a funkcionális és divatos ruházat új lehetőségeinek egész sorát szemlélteti modernizált anyagokkal és feldolgozási technikákkal. Mindkét változat a jármű grafikájának tipográfiai stílusát idézi. A laza stílusú kabátok a fiatalok divattudatosságát is hangsúlyozzák.

Az átlátszó anyagok játékos használata – amely a szerepkört, mint tervezési elemet mutatja meg – azt jelenti, hogy a árucikk egyidejűleg funkcionális és divatos hétköznapi ruhadarab. Ezzel tudatosan elkülönül a szokásos motoros ruházattól, helyette az aktuális divatirányzatokra összpontosítva.

Rányomtatható védelem.

Mindkét kabát a grafikai kinyilatkoztatás részeként egyben védelmet is magába foglal. Egy újonnan kifejlesztett technika (GRDXKN) kínálja a védelmi szerepkör rányomtatását. Ez az integrált, térfogatformáló anyag kopásálló és ütéselnyelő. A grafika és az eszköz teljesen korszerű kölcsönhatását készít mindkét öltözékben, ezáltal a szerepkört és a dizájnt egy szintre emeli.

A női kabáton a neon-narancssárga színű nyomtatás az enyhén áttetsző Windstopp anyagon át érvényesül, amíg az aranyszínű fényvisszaverő grafika és a színes színátmenetek vonzó dizájningereket keltenek.

A nyomtatás 3D-s szerkezete a férfi dzsekinél érvényesül. Az olajkék részletek és a fehér grafika harmonizál a koncepciómotor színvilágával, és ezáltal teszi teljessé az összképet.

A motoros felszerelések gyártását sikerült megközelítőleg csupán német szakértők és beszállítók bevonásával megoldani.