Borjúfókákat adományozott a palicsi állatkertnek a Nyíregyházi Állatpark

Két borjúfókát (Phoca vitulina) adományozott a szerbiai Palics állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark.

Révészné Petró Zsuzsa, az állatkert zoológiai osztályvezetője az érdeklődőknek kijelentette, hogy a 18 éves Kukszát és párját, a 19 éves Benit szállító kamion indult el a sóstógyógyfürdői látványosságból. Az adománnyal a palicsi állatkert ezelőtt elpusztult borjúfókáit szeretnék pótolni.

A mester megjegyezte, az állatpark rettentően kardinális küldetésének tekinti, hogy a határon túli magyarlakta területek állatkertjeivel is jó kapcsolatot ápoljon és segítse a működésüket. Ennek értelmében rövidesen a horvátországi Eszék oroszlánkölyköket, a romániai Nagyvárad állatkertje mindazonáltal szibériai tigrist kap a nyírségi állatparktól.

A borjúfókák szállítását több hónapnyi papírmunka és állattréning előzte meg: a magyar és a szerb mesterek a takarmány és a vitaminadagok mellett egyeztettek a tréningezés rutinjáról, emellett felkészítették az úszólábúakat a beládázásra és a szállításra is.

Az állatok jó kezekben lesznek, merthogy ezelőtt a palicsi gondozók már többször jártak tapasztalatcserén Nyíregyházán – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

mti