Bőséges szőlőtermést jósoltak Ópusztaszeren

Bőséges szőlőtermést jósoltak a régióból származó hegyközségek gazdái és a Kárpát-medencei borrendek képviselői az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen.

Kalmár István mórahalmi hegybíró, miután levágott egy-két vesszőt az emlékpark skanzenjének szőlőskertjében hangoztatta, a rügyek egészségesek. A levágott vesszők szépen fejlődtek, beértek, ruganyosak, praktikus a háncs és a bél aránya.

Amennyiben a tél nem okoz meglepetéseket, és nem következnek kemény fagyok, bőséges termés, jókedvű szüret gyanítható – közölte a hegybíró, aki ehhez Szent Vince közbenjárását is kérte.

A gazdák a rügykezdemények állapotából nemcsak a elkövetkezendő termésre spekulálnak, a szokásoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg helyiségben vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is kijelentik egykettőre, mikor kívánatos elkezdeni a szőlő metszését.

Szent Vince ünnepe alkalmából már huszonnyolcadik alkalommal gyűlt össze több mint húsz magyarországi és határon túli borrend küldötte Ópusztaszeren. Felszentelték a házigazda, Csongrád és Békés megyében funkcionáló Szent Vince Borrend új tagját is. Az avatást megelőző próbatételen az elméleti kérdések megválaszolása mellett például bekötött szemmel meg kellett határozni a borrend zászlósborát, a csongrádi cabernet franc-t. Az ünnepségen életműdíjjal tüntették ki a Szent Vince Borrend alapító nagymesterét, Fülöp Mihályt.

A találkozót a térségből származó szőlősgazdák új borainak bemutatója zárta, a csúcsszuper nedűk mellé a Karcagi Birkafőzők Egyesületének elemei által szokásokhoz híven kreált birkapörköltet is kóstolhattak az emlékpark vendégei.

A népi tradíció alapján Szent Vince vértanú napján tájegységenként változóan megjósolják a sejthető szőlőtermést. Ha megcsordul a Vince, csordultig lesz a pince, vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor jó bortermésre lehet számítani.

MTI