A British Airways hulladékot dolgoz fel

Együttműködésre lépett egy megújuló üzemanyagokat gyártó céggel a British Airways olyan hulladékfeldolgozók tervezésére és létesítésére, amelyek megújuló repülőgép-üzemanyagot állítanak elő háztartási hulladékól.

A Velocys vállalattal létrejött partnerség része az angol légitársaság azon terveinek, hogy hosszú távon fenntartható üzemanyagot biztosítson repülőgépparkja részére.

Az első ilyen hulladékfeldolgozó minden évben több ezer tonna szemétlerakóba vagy elégetésre szánt háztartási hulladékot – pelenkákat, műanyag élelmiszer-csomagolóanyagokat, csokolédépapírt – fog fogadni, hogy átalakítsa tisztaégésű, fenntartható üzemanyaggá. Ezzel az angol légitársaság 50 százalékkal fogja csökkenteni a károsanyag-kibocsátást 2050-ig – olvasható a BA honlapján.

A indítvány nemcsak a szénkibocsátás csökkentését fogja támogatni, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy kiemelkedően kevesebb szemét kerüljön lerakókba. Nagy-Britanniában minden évben 15 millió tonna szemetet szállítanak lerakókba, ami nemcsak a környezet károsítja, de a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok újabb felszabadulását eredményezi.

A tervezett hulladékfeldolgozó annyi üzemanyagot fog csinálni, amennyi elegendő a BA London és a kaliforniai San José, mindemellett a louisianai New Orleans közt funkcionáló Boeing 787-es Dreamliner típusú repülőgépei járatainak teljes évi üzemeltetéséhez.

A megújuló repülőgép-üzemanyag több mint 60 százalékkal csökkenti az üvegházhatásúgáz-kibocsátást, ami hozzá fog járulni a szénkibocsátás teljes körű csökkentéséhez és a jókora légikikötők térségében a levegő minőségének javulásához.

MTI