CES 2019: Bosch okosmegoldások Las Vegasban

A Bosch Las Vegasban a CES 2019-en (Consumer Electronics Show, azaz vásárlói elektronikai szakmai vásár) 2019. január 8-11. közt a Központi Csarnok 14 020 számú standján az aktuális kihívásokra – mindent összevetve a városiasodásra, a népességnövekedésre vagy éppen az éghajlatváltozásra – kínált műszaki megoldásait ismerteti részleteiben is. A modern műszaki megoldások és szolgáltatások internacionális szállítója továbbfejlesztett megoldásokat és szolgáltatásokat tár a közönség elé a mobilitás jövője és az okos otthonok részére.

Globális bemutató: a Bosch tanulmányjárműve az újfajta mobilitásért

A Bosch a CES-en megélhetővé teszi a mobilitás egy új módját egy integrált szolgáltatásokkal felvértezett, vezető nélküli, elektromos ingajármű-tanulmányjármű segédkezésével. Ez a közeljövőben a nagyvárosok utcaképének részévé válik ezt követően: vezető nélküli ingajáratok, amelyek maradéktalanul hálózatba kapcsolódnak a környezetükkel, és megközelítőleg zajtalanul suhannak a belvárosokon keresztül. A Bosch szállítja az ehhez létfontosságú hardvert, szoftvert és digitális szolgáltatásokat, amelyekkel a felhasználók lefoglalhatják a járműveket, kifizethetik a viteldíjat és utazásuk alatt a járműveket megoszthatják más utasokkal.

CES innovációs díj: hat kitüntetés a Boschnak

A CES innovációs díjat a Bosch összesen hat megoldása kapta meg. A CES innovációs díjakról a Consumer Technology Association (CTA, Vásárlói Elektronikai Szövetség) dönt, és évente 28 kategóriában választanak kitüntetetteket. Ezek a jövő trendjeit jelzik, és a Bosch alábbi megoldásait díjazták.

1. A járművek hálózatba kapcsolásának mindent összefogó kialakítása

A hálózatba kapcsolt és automatizált vezetés jövőjéért a járműveknek zökkenőmentesen kell kommunikálnia egymással, mindemellett a környezetükkel is. A Bosch így kifejlesztett egy univerzális összeköttetési egységet, amely a jármű-teljes környezet kommunikáció (vehicle-to-everything, V2X) alatt használt minden WLAN- és mobilhálózat-alapú átviteli modern műszaki megoldás minden fajtájával ellátott. Ennek segédkezésével a járművek országtól és gyártótól függetlenül képesek kommunikálni egymással, illetve a közlekedési infrastruktúrával. Az adatkapcsolatok összetett kezelését a Veniam portugál startupvállalat szoftvere végzi. Ez állandóan és minden igényhez igazodva keresi a legjobb átviteli modern műszaki megoldást, és automatán vált az elérhető opciók közt.

2. Teherautók külső visszapillantó tükrök nélkül

A korszerű Mercedes-Benz Actros az első sorozatgyártású teherautó, melynek a hagyományos- és nagylátószögű visszapillantó tükreit egy kamerarendszer helyettesíti. A MirrorCam nevű rendszer jóvoltából a járművezető jobban átlátja a teherautó melletti és mögötti területet. Ez egyrészről fokozza a biztonságot, másrészről a fizikai tükrök elhagyása csökkenti az üzemanyag-fogyasztást is a kompakt digitális kamerák nagyfokú légellenállási előnyének hála. A fülke két oldalán, a tető alsó élén elhelyezett kamerák képét valós időben közvetíti a rendszer az A-oszlop belső oldalára szerelt egy-egy 15 col képátlójú képernyőre. Ezenkívül a rendszer az aktuális helyzethez igazodva módosítja állandóan a megjelenítést. Vagyis a MirrorCam óriási előnyt jelent a légellenállás, a biztonság és a jármű kezelése kapcsán. A Daimler MirrorCam fejlesztésében a Bosch és a Mekra Lang vállalkozások voltak ott.

3. Az okostelefon a modern autókulcs

A Bosch szolgáltatása, a Perfectly keyless (istenien kulcs nélküli) digitális hozzáférési rendszer jóvoltából az elkövetkezendő időszakokban az autóvezetők, a járműmegosztó-flották üzemeltetői és a fuvarvállalatok a járművek kulcsait digitalizálhatják. Okostelefon-alkalmazással bármikor meghatározhatják, hogy ki és mikor férhet hozzá az autóikhoz vagy teherautóikhoz. A Bosch-rendszer titka: az okostelefon és a jármű kapcsolatát minden eddiginél biztonságosabbá teszi. Egy digitális ujjlenyomathoz hasonlóan a Perfectly keyless korrekten felismeri azt az okostelefont, amely büszkélkedhet a létfontosságú jogosultsággal. A CES 2019 tárlaton a Bosch egy Ford Mustang bemutatójárműben szemlélteti a megoldást.

4. Radaralapú rendszerek a motorkerékpár-balesetek megakadályozására

Holttérfigyelő, ütközésfigyelmeztető és a követési távolságot tartó adaptív sebességszabályozó. A motorkerékpárok érzékszerveként funkcionáló radar új asszisztens- és biztonsági rendszereket tesz elérhetővé a kétkerekűek részére, és korrekt képet alkot a járművek környezetéről. Ezzel a vezetéstámogató rendszerek nemcsak a biztonságot fokozzák, hanem egyúttal a motorozás élményét és kényelemét is, mivelhogy tehermentesítik a motorost. A Bosch balesetkutatási részlegének becslései alapján a radaralapú vezetéstámogató rendszerek minden hetedik motorkerékpár-balesetet megakadályozhatnák. Az elektronikus rendszerek állandóan figyelnek, és veszély során az embernél gyorsabban reagálnak. Az ezek mögött rejlő modern műszaki megoldás a radarérzékelő, a fékrendszer, a motorvezérlés és az ember-gép interfész kombinációja.

5. Alkalmazás az elektromos robogók hálózatba kapcsolásához

Az elektromos robogók egy új alkalmazással a hálózatba kapcsolás mestereivé válhatnak. Ez például mutatja a villanyrobogó akkumulátorának töltöttségi szintjét, és biztosítja a jármű és a robogós közti kommunikációt, mindemellett hálózatba kapcsolja más fogyasztókkal a közösségi hálózatokon át. Mindent összevetve a felhasználók simán megtalálhatják nem messze tartózkodó barátaikat. Ezenkívül a robogó kormányán egy hálózatba kapcsolt tartón rögzíthető a sisak, és a tartó is az alkalmazással vezérelhető. Amikor a jármű parkol, akkor ezzel egyrészről megoldott a sisak elhelyezése, másrészről ez óvja a robogót a lopástól, emellett a kétkerekű képernyőjét a vandalizmustól.

6. Pótlólagos megoldás a hatékonyabb gépek és háztartások érdekében

A Bosch által kifejlesztett Fantom-algoritmus (Phantom) nyújt támogatást a közepes méretű vállalkozásoknak, hogy kielemezzék gépeik energiahatékonyságát, és számottevő mértékben fokozzák azt. Az pótlólagos megoldás pár perc alatt telepíthető, és érzékelők segédkezésével felméri a berendezés kihasználtságát, ezenkívül működési módját. Ez alapján értékes áttekintést nyújt a használatról, a kihasználtságról és a lehetőség szerinti hibákról. Ezáltal a gép optimálisan és energiahatékony módon üzemeltethető. A Bosch Fantom a háztartásban is alkalmazható, mert felismeri, hogy melyik berendezés mennyi áramot fogyaszt. Az energiafelhasználást áttekinthetővé teszi, mindent összevetve csökkenthető a fogyasztás.

A jövő mobilitásához kínált megoldások és szolgáltatások

A Convenience Charging jóvoltából nyugodtan használhatók az elektromos gépkocsik – ez a célja a Bosch komfortos töltést biztosító szolgáltatásának, amit a társaság a CES 2019 bemutatón egy Audi A3 e-tron modellen alapuló bemutatójárműben szemléltet. Az integrált töltési és navigációs megoldás fokozza az elektromobilitás mindennapos használhatóságát. Ezzel precízen tudja az elektromotoros jármű, hogy hol fogy ezt követően el az akkumulátorban tárolt töltés, ám azt is, hogy hol lehet azt ismételten feltölteni. Ehhez a Convenience Charging az elektromos hajtásláncból származó információkat a jármű, mindemellett a környezet újabb adataival veti össze, és ezáltal megbízható hatótávolság-előrejelzést konstruál. Az útvonaltervezés új módjának betudhatóan a szolgáltatás a töltési lehetőségekkel a vezető magán preferenciái alapján tervez. Az elkövetkezendő időszakokban az elektromos gépkocsik használói közvetlenül az előre lefoglalt töltőpontra szállíttathatnak ki ezután élelmet. Ezáltal a vezető a töltés idejét optimálisan kihasználhatja. A Convenience Charging alkalmazással az autóvezetők az elkövetkezendő időszakokban az útjuk alatt elengedhetetlen töltési megállókat kényelmesen a fotelból is megtervezhetik ezt követően. A töltőpontok mentén kialakított ajánlott útvonalak kényelmesen átvehetők ezt követően a járműben.

A telefon biztonságos használata autózás közben

A mySPIN okostelefon-integráció jóvoltából az autóvezetők az okostelefon-alkalmazásokat menet közben is biztonságosan használhatják. Újdonság e téren, hogy már a MirrorLink-szabványt alkalmazó járművek részére szintén rendelkezésre áll ez az integrációs megoldás. Az elkövetkezendő időszakokban elegendő lesz egyetlen adapter, amellyel a mySPIN-kompatibilis alkalmazások az infotainment rendszer képernyőjén vagy a műszeregységben felnagyítva és alapvető funkcióikra korlátozva jeleníthetők meg. Az autósok az alkalmazásokat érintéssel vagy a jármű saját forgó-nyomó kapcsolójával vezérelhetik. A Bosch a mySPIN okostelefon-integrációt haszonjárművek, motorkerékpárok, robogók és motoros sporteszközök részére is fejleszti.

Életmentő felhő

Mindössze Németországban évente nagyjából 2000 figyelmeztetést közvetítenek a rádiókon át a forgalommal szemben haladó járművekről. Viszont a legtöbbször ez a figyelmeztetés túl későn érkezik, tudniillik az autópályán a forgalommal szembeni haladás átlagosan 500 méter után véget ér – a legrosszabb esetben halálos kimenetellel. A Bosch felhőalapú megoldása mind a forgalommal szemben haladót, mind minden többi veszélyeztetett közlekedőt tíz másodpercen belül figyelmezteti. Nagyjából 15 rádió- és navigációs alkalmazás támaszkodik már most a Bosch forgalommal szemben haladóra figyelmeztető rendszerére, és ezzel Európa 13 országának felhasználóit érik el. Mindezt egy olyan szoftvermodul biztosítja, amely a szolgáltatást integrálja a létező mulattató és információs rendszerekbe, ugyanakkor alkalmazásokba.

Még pontosabbá válik az elektronikus horizont

Az elektronikus horizont már ma is olyan információkkal szolgál, mint az utak szintkülönbsége, vagy a kanyarok íve, ezek a navigációs adatok kiegészítéseként szolgálnak. Mindent összevetve a rendszerrel a járművek felkészülhetnek az későbbi útszakaszra, ami mind a kényelmet, mind a biztonságot fokozza. A Bosch már az elektronikus horizont következő generációján dolgozik, amely a következő években még pontosabbá és aktuálisabbá válik ezután. Az utak osztályozása, ezenfelül a kanyarprofilok és a magassági profilok mellett a járműrendszerek és a navigációs rendszer részére az összes forgalmi sáv geometriai adatait, ezenkívül háromdimenziós objektumokkal ellátott infrastruktúra-adatokat szolgáltat ezután. Ez nyújt támogatást az automatizált járműveknek, hogy korrekten meghatározzák helyzetüket a választott forgalmi sávon belül.

Automatizált vezetés „érzésre”

A Bosch útviszony-előrejelző szolgáltatásának hála az önvezető járművek előre tudják, hogy milyen környezeti viszonyok állnak előttük, és milyen változások várhatók az út alatt. Ehhez a cég a partnere, a Foreca időjárásadatait használja. Amikor elegendő mennyiségű hálózatba kapcsolt jármű közlekedik már az utakon, a Bosch az útviszony-előrejelző szolgáltatását a járművekből származó adatokkal egészíti ezután ki. Ezzel a szolgáltatás fokozza az automatizált vezetési funkciók biztonságát, elérhetőségét és kényelmét.

Önvezető szolgáltatás a településben

Az amerikai egyesült államokbeli Szilícium-völgyben fekvő San José a közeljövőben a Bosch és a Daimler automatizált személyszállítási szolgáltatásának kísérleti városává lép elő. A három érintett fél erről írt alá szándéknyilatkozatot. A Bosch és a Daimler a Mercedes-Benz S-osztály típusú járművekkel nyújtott alkalmazásalapú szolgáltatást kiválasztott ügyfelek részére nyújtsa ezután. A tesztterület a San Carlos út, emellett a Stevens Creek sugárút -azaz a városközpont és Nyugat-San José városrész közti fő közlekedési folyosó – mentén fekszik. A Bosch és a Daimler együtt dolgoznak a települési automatizált közlekedés megvalósításán. A cél a maradéktalanul automatizált és vezető nélküli (a SAE besorolása szerinti 4. és 5. szintet teljesítő) önvezető rendszer kifejlesztése, amely a következő évtized elejéig sorozatgyártásra éretté válik.

Átfogó biztonsági megoldás a hálózatba kapcsolt járművek részére

Minden olyan új jármű, amely 2018 áprilisa óta kapott típusbizonyítványt, egyúttal egy hálózatba kapcsolt jármű is – az önvezérelt segélyhívó szerepkör jóvoltából. Emiatt egyre fontosabbá válnak a hálózatba kapcsolt járművek átfogó biztonsági koncepciói. Az ESCRYPT a CES 2019 bemutatón a CycurACCESS rendszerrel példának okáért egy kulcs nélküli hozzáférési rendszerhez kidolgozott biztonsági megoldást tár a közönség elé. A korszerű titkosítási eljárásoknak hála a digitális kulcs jelentősen biztonságos. Ezenkívül a Bosch leányvállalata egy mindenre kiterjedő megoldást is bemutat a biztonságos távoli szoftverfrissítések kapcsán, mely alatt hatékony kulcs- és tanúsítványkezelést nyújt a végpontok – a gépkocsi vezérlőegysége és a járműgyártó IT-rendszere – közti titkosítás.

Nagy tudású készletkezelés az ennivalók felismerésével

A hálózatba kapcsolt berendezések út közben vagy otthon szintúgy jól érezhetően támogatják a tulajdonosaikat – példának okáért az hangolt készletezésben. Új szerepkör az élelmiszerfelismerés és a tárolási ajánlás a belső kamerával is felszerelt, hálózatba kapcsolt Bosch hűtőszekrények tekintetében. A gép megközelítőleg 60 eltérő gyümölcs- és zöldségfajtát ismer fel automatán, és egy alkalmazáson át tanácsokat ad az ideális elhelyezésre. Ezáltal az ennivalók optimálisan tárolhatók, tovább frissek maradnak, vagyis ritkábban kell kidobni azokat.

Főzés maszatos érintőképernyők nélkül

A PAI a Bosch egy új, a konyhapult fölé szerelhető projektora, mely által a munkafelület érintőképernyővé válik. Egy integrált háromdimenziós érzékelő felismeri a felületen végzett érintéseket, ezáltal biztosítja az érintésvezérlést. A főzés vagy sütés esetén a felhasználó kényelmesen hozzáférhet eltérő digitális szolgáltatásokhoz, példaként játszi könnyedséggel lapozhatja a szakácskönyvet vagy vezérelheti a hálózatba kapcsolt háztartási eszközöket. A robusztus megvalósításának betudhatóan a PAI kezelőfelülete a szokásoknak megfelelő okostelefon vagy táblagép képernyőjével ellentétben még „koszos” ujjakkal is gond nélkül kezelhető, ezenkívül a munkafelületen is több hely marad szabadon.

A pázsit szimpla gondozása mesterséges intelligenciával

Gépi tanulással rendbe hozza a Bosch az Indego robotfűnyíró akadályfelismerését. A fűnyírás esetén kielemzik eltérő érzékelők adatait – a motor áramfelvétele, gyorsulás, fordulatszám és haladási irány. Az MI támogatásával a Bosch a fűnyírást még egyszerűbbé és komfortosabbá teszi: a felhasználótól az Indego átveszi a fűnyírás feladatát. A cél, hogy az összes Indego önállóan tanuljon, és ezáltal optimálisan hozzáigazítsa üzemelését az adott kerthez. A Bosch új hálózatba kapcsolt Indego S+ típusa új lehetőségeket ígér a tulajdonosok részére. Ez merthogy már akár hangutasításokkal is vezérelhető az Amazon Alexa digitális asszisztensen át – ezzel ez az első olyan robotfűnyíró a piacon, amelyik ilyen képességgel bír.

Személyi asszisztenssé lép elő a polc

A modern, interaktív BML100PI projektormodullal a szekrények polcai intelligenssé válhatnak. E modul kivetítéssel szimultán érintőképernyő-funkciókat ajánl akár hat polc felületén. Ezzel példaként időjárás-előrejelzések, a privát napi programok és a közelgő események emlékeztetői vetíthetők ki a szekrényben. Ezen információk alapján a felhasználó minden napra kap ajánlásokat kap az öltözetre vonatkozóan, amelyek akár biztos, hogy meg oszthatók a közösségi hálózatokon. Ha elfogynak a ruhák a polcról, akkor a virtuális érintőképernyő támogatásával közvetlenül rendelhető új ruhadarab egy kiválasztott webáruházból vagy időpont foglalható egy mosodában. Az interaktív kivetítőmodullal minden tradícióknak megfelelő polc perszonális asszisztenssé lép elő, ami nagyfokúan fokozza a mindennapok kényelmét.

Minden mozdulatot felismer

A BMI270 szenzor egy új okos tehetetlenségérzékelő (IMU, Inertial Measurement Unit – inerciamérő egység), amely alaposan kis áramfogyasztással bír, és konkrétan a hordható elektronikus eszközökhöz tervezték. A BMI270 korrigálja ezen hordható alkalmatosságok funkcionalitását, ezáltal példaként a lépésszámlálást vagy a gesztusfelismerést. Felismeri a heterogén aktivitásokat, például az állást, a sétálást, a futást vagy a kerékpározást, amellett a heterogén aktivitások közti váltást. Ezenkívül észleli az aktivitások kontextusát is – példának okáért, hogy egy jármű belsejében található-e éppen. A korszerű szenzor olyan gesztusokat is felismer, mint a kéz hajlítása vagy felemelése, továbbá a csukló elfordítása. Ezzel a hordozható konstrukciók, példaként az okosórák intuitív gesztusokkal is vezérelhetők. A gesztusfelismerés maradéktalanul kompatibilis a Google hordozható konstrukciók részére kifejlesztett Wear OS operációs rendszerével. Az IMU nagy teljesítményét az autóiparban bizonyított elfordulásérzékelő és egy komolyan modernizált gyorsulásérzékelő kombinációja kínálja.

A szoba klímájának kézben tartása

A mobil AIR jóllétérzékelő modernizált klímakomfortot nyújt otthon. Méri a levegőminőséget, a hőmérsékletet és a páratartalmat, emellett a fényerőt és a zajszintet, és ezen adatokat továbbítja. A felhasználók okostelefon nélkül is használhatják a mobil jóllétérzékelőt a kényelmesen megérthető, a közlekedési lámpák logikáját alkalmazó szimbólumoknak hála. A Bosch AIR alkalmazás ezenkívül részletes információkat biztosít az ezelőtt mért adatokról, és egyéni igényeket kiszolgáló beállítási lehetőségeket nyújt. A szoba levegőjének javításával és az egészséges klímát célzó javaslatokkal az AIR hozzájárul a teljesítmény, a koncentráció és a jóllét fokozásához.

Hangvezérléses fűtés

A. aino csevegőbot támogatásával a felhasználó a fűtőrendszerével akár hétköznapi nyelven is beszélgethet. Ezáltal példaként a leírt vagy kimondott „fázom” kijelentés nyomán a szoba hőmérsékletét két fokkal megnöveli a rendszer. A csevegőbot megérti a „kicsit hideg” és a „roppant módon hideg” közti különbséget is, és ezeket eltérő hőmérsékletváltozásként valósítja meg. Ezenkívül a rendszer hasznos energiatakarékossági tippeket is ad, példának okáért az időjárás-előrejelzés alapján, és lehetőségeket ajánl a fűtőrendszer hatékonyságának fokozására. Kívánságra a. aino ezenkívül az energiafogyasztásról heti vagy havi jelentéseket küld, amelyek tartalmazzák az előző évi értékekkel való összehasonlítást is.