Egyre nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket telepítenek a magyar háztartások

Egyre nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket építenek be a magyar háztartások, az előző években duplájára növekedett a telepített rendszerek mérete – derült ki a Huawei Technologies Hungary napelemes üzletágának adataiból. Miközben a háztartások ezelőtt először is a villanyfogyasztást fedezték napelemmel, napjainkban már tudatosan sokkal nagyobb energiaigényre terveznek: a fűtést, klímát, sőt akár a gépjármű töltését is megújuló energiából szeretnék kielégíteni. Előző évben a legkeresettebbek a 6, 8, továbbá 10 kilowattos rendszerek voltak, a legkorszerűbb trendet mindazonáltal úgynevezett hibrid napelemes megoldások jelentik, amelyek már energiatároló akkumulátort is tartalmaznak – ezáltal akkor is adnak le áramot, amikor nem süt a nap.

Robbanásszerű növekedés indult a napelemek piacán. Nemcsak egyre több háztartás szeretné zöldenergiából fedezni az áramfogyasztását, hanem az igények is meghatározóan átalakultak az előző években – például a napelemes rendszerek telepítéséhez elérhető támogatásoknak hála. A háztartások napjainkban már a nagyobb teljesítményű és tudású, és a későbbiekben is bővíthető napelemes rendszereket keresik. Miközben az ezelőtt sajátos 3-4 kW-os rendszerekkel a villanyfogyasztás kiváltása volt a fő szempont, napjainkban már sokkal összetettebb feladatokra, nagyobb teljesítményre paraméterezik napelemes termeléseiket. Ezzel párhuzamosan a fogyasztási igény is növekedett, jellemzően úgy, hogy akár a egész fűtési rendszer, a klíma, sőt a kerti medence energiafogyasztását is megújuló energiaforrásról fedezzék.

„Azt tapasztaljuk, hogy a háztartások már a jövőbeli energiaigényük felhasználásán is gondolkodnak a vásárlás pillanatában. Példának okáért, ha az elkövetkezendő időszakokban egyszer elektromos gépkocsira váltanak, ahhoz ne kelljen egy teljesen új rendszert kiépíteni” – nyomatékosította Szabó Róbert. A Huawei Technologies Hungary napelemes üzletágának technikai szakértője hangoztatta még, noha a legtöbb háztartásban az aktuális igények alapján egy 4-5 kW-os rendszer is elegendő lenne az áramfogyasztás kiváltására, előző évben már az ennél jóval nagyobb teljesítményű, 6, 8, emellett 10 kW-os inverterek voltak a legkeresettebbek. Minden napelemes rendszer lelke az inverter, ennek a készüléknek a teljesítménye határozza meg, hogy a rendszer mekkora energiaigényt tud kiszolgálni. Kiválasztása kulcsfontosságú későbbi bővíthetőség és a rendszer végleges teljesítménye okán.

A méret a lényeg

Egy 6 kW teljesítményű napelemes rendszer egy átlagos, ötfős háztartás áramfogyasztásának nagyjából 23 ezer Ft-os költségét fedezi egy 100-120 m²-es ingatlannal számolva. A 8 kW-os a villanyszámla kiváltását és a fűtésköltség csökkentését jelentheti, amíg egy 10 kW teljesítményű inverterrel szerelt rendszerrel a háztartás egész áramfogyasztásának és elektromos fűtésének kiváltása megoldható. Az elektromos gépjárművel büszkélkedhető vásárlók jellemzően a 12 kW-os invertereket keresik, itt már jókora valószínűséggel a fűtést klímával, hőszivattyúval vagy villanybojlerrel váltják ki. A legnagyobb, 20 kW teljesítményű lakossági inverter beépítésére is volt már példa, ez már kétségtelenül azt feltételezi, hogy az ingatlanban minden villanyról üzemel: fűtés, hűtés, vízmelegítés, elektromos gépkocsikat is töltenek, valamint a ház mérete minimum 200 négyzetméter.

Nemcsak a teljesítményt nézve nagyobbak a vásárló elvárások, hanem magától a rendszerektől is sokkal többet várnak.

„A tulajdonosok nemcsak paneleket és invertert, hanem összetett rendszereket szándékoznának vásárolni, ahol optimalizáló, okosmérő, külső energiatároló rendszer bekötési lehetősége is van, az energiatermelést mindazonáltal mobilalkalmazásról szüntelen nyomon lehessen követni” – mondja a vásárlói igényekről Szabó Róbert. A Huawei mestere alapján a komplexitás mellett terjedelmes funkciója van a készítmények kiválasztásban a több éves garanciának és a kiterjedt szervizhálózatnak is, mert napelemet jellemzően nem 2-3, hanem 20-30 évre vásárolnak. Ugyancsak jelentős szempont, hogy a rendszer elemei – az inverter, az optimalizáló és az energiatároló – kompatibilisek legyenek egymással, azokat alkalom alapján egy gyártótól be lehessen szerezni.

A hibrid a jövő

A következő időszak napelemes trendjét az energiatárolóval is büszkélkedhető úgynevezett hibrid rendszerek jelentik ezt követően. Ez a megoldás a napközben megtermelt, de fel nem használt energiát nem a hálózatba táplálja vissza, hanem egy külső akkumulátorba, ezáltal az akár éjszaka is rendelkezésre áll. Ez főként annak lesz előnyös, aki 2024 után úgynevezett bruttó elszámolásra áll keresztül, és a napelemek által megtermelt energiatöbbletet nem éri ezután meg neki „értékesíteni” az áramszolgáltatónak. Minden olyan vásárló ebbe az elszámolási rendszerbe kerül ezután, aki a korszerű Otthonfelújítási hozzájárulást választja és 2021. július 1-je után köt az áramszolgáltatóval hálózathasználati szerződést.