Egyre népszerűbbek az arborétumok és botanikus kertek

Az arborétumok és botanikus kertek népszerűsége megszakítás nélkül nő, éves látogatószámuk Magyarországon megközelíti a 3 millió főt – hangzott el az Európai Botanikus Kertek Kongresszusának nyitórendezvényén, Budapesten.

A botanikus kertek turisztikai attrakcióként is tekintélyes tényezővé váltak, népszerűségük mindazonáltal világszinten is egyre növekszik – nyomatékosította a kilencedik alkalommal megszervezett kongresszus sajtótájékoztatóján Vince Zsigmond, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetségének (MABOSZ) elnöke, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert vezetője.

Kijelentette még: Európában 800 botanikus kert funkcionál, Magyarországon ugyanakkor csaknem félszáz tagja van a MABOSZ-nak, a rendezvény házigazdájának. A kongresszuson idén 28 országból több mint 170 mester vesz részt szerte Európából és a tengeren túlról is.

Orlóci László, az ELTE Füvészkert igazgatója azt nyomatékosította a találkozón, hogy az arborétumok tevékenységi köre napjainkban túlmutat a hagyományos botanikus kerti feladatokon: a akadémiai munkán, a veszélyeztett fajok védelmén, az oktatási-környezeti nevelési feladatokon és a közönségprogramok lebonyolításán túl a kor kihívásaival is foglalkozniuk kell.

Kevesen tudják, de a botanikus kertek egyfajta szabadföldi laboratóriumként is működnek, ahol jól lekövethető az, hogy mely növényeknek van jövője és melyek azok, amelyek mind gyakrabban veszélyeztetett helyzetbe kerülnek példaként a klímaváltozás folytán – érvelt a mester.

Paul Smith, a Botanic Gardens Conservation International főtitkára azt mondta el, hogy az emberek jellemzően csak „hangulatos helyként” tekintenek a botanikus kertekre, ugyanakkor gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi szempontból is jókora szerepet töltenek be. Minden ismert növényfaj 30 százaléka megtalálható ezekben a kertekben.

mti