Elektromos járműveket gyártó, együttes céget alkot a kínai Baidu és a Geely

Elektromos járműveket gyártó, együttes céget alkot a kínai Baidu internetes óriáscég és a Geely autógyártó – számolt be a CGTN kínai székhelyű, internacionális hírcsatorna a Baidu közlésére hivatkozva.

A Baidu az okos személygépjárművek vezetési képességeihez létfontosságú technológiákat biztosítja, ameddig a Geely az autógyártásban és tervezésben szerzett tapasztalatával járul hozzá az együttes cég sikeréhez. A beruházás összegéről, emellett a járművek piacra bocsátásának tervezett idejéről egyelőre nem közöltek részleteket.

Robin Li, a Baidu társalapítója és vezérigazgatója azt mondta: „Kína az elektromos járművek legnagyobb piacává vált, az elektromos gépkocsik vásárlói ugyanakkor intelligensebb, modern fejlesztésű járműveket várnak el”.

A koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállás kedvező alakulásának hála a megújuló energiával funkcionáló járművek szektora változatlanul markánsan fejlődik Kínában. A Kínai Autógyártók Szövetségének decemberi előrejelzése alapján a megújuló energiával funkcionáló járművek forgalma 2021-ben 40 százalékkal emelkedhet, elérve az évi 1,8 millió eladott gépjárműt.

A hangcsoui székhelyű Geely autógyártó a svéd Volvo Car Corp. tulajdonosa, az angol Lotus Cars sportautógyár és a legnagyobb malajziai autógyártó, a Proton részvényeinek többségi tulajdonosa.

A Baidu Apollo nevű autonóm vezetésre kifejlesztett technológiai platformját 2017 óta használják okosjárművek gyártásában, a társaság ugyanakkor jelen pillanatban három kínai nagyvárosban üzemeltet önvezető taxikat – egyelőre sofőrökkel.

mti