Elkészült a Föld 20 ezer méhfajának átfogó térképe

A Föld 20 ezer méhfajának eloszlását bemutató teljes körű térképet készítettek szingapúri és kínai szakemberek, akik alapján munkájuk támogatni fogja a rovarok megóvására irányuló erőfeszítéseket.

A méhpopulációkra egyre nagyobb nyomás nehezedik a természetes élőhelyeik elvesztése és a rovarirtószerek használata okán. Noha némely csoportokat, példaként a poszméheket mostanra alaposan tanulmányozták a tudósok, a méhfajok zöméről, több mint 96 százalékukról alig tud valamit a tudomány – írja a BBC hírportálja.

A Kínai Akadémiai Akadémia munkatársa, Alice Hughes alapján a méhek kulcsfontosságú szolgálatot tesznek az ökoszisztémáknak és nagyszámú alapélelmiszer legfőbb beporzói. Egészen mostanáig viszont nem állt rendelkezésre arra vonatkozó adat, hogy a méhfajok miként oszlanak el a bolygón.

A térkép elkészítéséhez a szakemberek összevetették az egyes méhfajok előfordulására vonatkozó adatokat.

A Current Biology című folyóiratban publikált eredmények megerősítették, hogy ellentétben más állatokkal, példának okáért a madarakkal és emlősökkel, a méhfajok tekintélyes hányada a sarkvidékektől távol eső száraz, mérsékeltövi területeket részesíti előnyben az Egyenlítőhöz közeli, trópusi környezetekkel szemben.

Az északi féltekén több méhfaj él, mint a délin, és a rovaroknak az Egyesült Államokban, Afrikában, emellett a Közel-Keleten vannak gócpontjaik.

Jóval kevesebb méhfaj él erdőkben és dzsungelekben, mint sivatagi környezetben, mivel a fák kevesebb táplálékforrást nyújtanak a méheknek, mint az másfajta növények, a virágok.

Az egyes rovarpopulációk hanyatlása az állatok alaposabb monitorozásának szükségességére figyelmeztet. A bolygón élő rovarfajok puszta számából – 900 ezer körüli – eredően ez egy hatalmas feladat, míg múzeumi példányok milliói várnak azonosításra.

Noha a méhek sokszínűségének megértéséhez még sok kutatás vár a mesterekre, reményeik alapján a munkájuk támogatni fogja a méhek, mint teljes körű beporzók megóvására irányuló erőfeszítéseket.

mti