Előkelő hazai fejlesztéseket mutatnak be a müncheni ingatlanpiaci szakmai vásáron

Eminens hazai ingatlanfejlesztésekkel mutatkozik be A főváros, továbbá Magyarország a 20. EXPO REAL Internacionális Ingatlan- és Beruházási Szakvásáron Münchenben.

A tájékoztatás alapján a főváros Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) összefogásával létrejött Budapest-standon a kormányzati és önkormányzati projektek, ráadásul a piaci szereplők ingatlanfejlesztései mellett a Liget A főváros projekt is kihangsúlyozott elfért.

A magyar piac fejlődését az internacionális színtéren is elismerik, a vizes vb-hez kapcsolódó fejlesztések fókuszba állították Magyarországot, az ingatlanbefektetési piac rekord bővülését és azokat a projekteket, amelyek révén az állam még kiemeltebb turisztikai és befektetési célponttá válik – hangoztatta Szeneczey Balázs, A főváros városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese az információ alapján.

A Budapest-standon bemutató CBRE ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatási információi alapján a befektetők idén az első kilenc hónapban már csaknem 1,4 milliárd eurót költöttek a magyar kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon, mindent összevetve a befektetések ebben az évben várhatóan elérik 1,6-1,7 milliárd eurót, meghaladva a tavalyi, figyelemre méltó 1,54 milliárd eurót. Január-szeptemberben a egész forgalomból az iroda- és a kiskereskedelmi piac 41-41 százalékkal részesedett, 18 százalék ipari ingatlanokat érintett. Az előrejelzések alapján a 2016-17-es magyar ingatlanbefektetési piac értéke közösen meghaladhatja a 3 milliárd eurót, ami rekord magas likviditást tanúsít. A 2012 óta tartó növekedéssel a kelet-közép-európai régió ingatlanbefektetési forgalmának egyre jelentősebb arányát képviseli Magyarország – hangoztatta a CBRE.

A gazdasági növekedés és stabilitás kedvez a befektetéseknek, jelen pillanatban is több mint száz olyan céggel tárgyal a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), amelyek

Magyarországot vizsgálják következő befektetésük helyszínéül. Már a „rajtvonal előtt” álló beruházások is nyolcmilliárd eurónyi befektetést és 22 ezer új munkahelyet jelenthetnek az országnak – idézi a közlemény Ésik Róbertet, HIPA elnökét. Kijelentette még: „a tradicionális termelői és szolgáltatóipari beruházások ösztönzése mellett az a célunk, hogy a lehető legtöbb olyan befektetőt találjunk, aki ipari ingatlanok vagy irodaházak fejlesztésében érdekelt”.

Takács Ernő, a szektor legnagyobb vállalatait összefogó Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke alapján a következő két évben is tartósan megmaradhat a befektetési kíváncsiság, ami különösen kardinális, mert a befektetési piac 60 százalékán főként német, angol, amerikai és osztrák befektetők osztoznak, 40 százalékát teszik ki a magyarok vásárlásai. Az RICS internacionális ingatlanszakmai szervezet felmérése alapján a magyarországi befektetői hangulatindex 48-as szintre emelkedett, amely a kelet-közép-európai régió legjobb mutatója, és a magyar piacon rekord – jegyezte meg az információ alapján.

A Budapest-stand fő célkitűzése az volt, hogy a lehető legtöbb előrelátható befektetőt érjék el Európa legnagyobb ingatlanipari vásárán, amellett hogy bemutassák a vezető fejlesztőket és projektjeiket. A megaprojektek mellett már az első nap a kíváncsiság középpontjába kerültek az ingatlanfejlesztés területéhez kapcsolódó magyar találmányok: a Chameleon titulussal rendelkező okosotthon-megoldás, a napelemmel felszerelt, újrahasznosított műanyag hulladékból készült moduláris térburkoló rendszer, a Platio, vagy a szennyvízből hőenergiát nyerő, alkotmányok hűtését és fűtését környezetbarát módon biztosító Thermowatt.

A szakvásáron 77 állam 1700 kiállítója, továbbá csaknem 40 ezer ingatlanpiaci döntéshozó mester vesz részt.

mti