Emisszió-mentes belvárosok: a BMW eDrive Zones szerepkör már 138 európai településben elérhető

A BMW Group újabb húsz európai településben, mindent összevetve például Koppenhágában, Veronában és Toulouse-ban vezette be novemberben az továbbfejlesztett BMW eDrive Zones szerepkört. Ez azt jelenti, hogy az öreg kontinensen már összesen 138 település élvezheti az úttörő modern műszaki megoldás előnyeit. A szolgáltatást jövőre várhatóan legalább újabb harminc településben vezetik be nemzetközileg.

2020 nyarán a BMW minden plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellben az alapfelszereltség részeként tette elérhetővé ügyfélköre részére a BMW eDrive Zones szerepkört: azokban a nagyvárosokban, ahol már ezelőtt kijelölték, a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW modellek geofencing technológiája önvezérelten felismeri az egész mértékben emisszió-mentes mobilitás „zöld zónáit”. Amint az autó egy ilyen zónába érkezik, a hajtáslánc önműködően tisztán elektromos meghajtásra vált át. A BMW ezzel a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek előtt is utat nyit az eredendően tisztán elektromos meghajtású gépjárműk részére kialakított „zöld zónákba”, ahol éppúgy, zéró emisszió mentén, fosszilis üzemanyag-fogyasztás nélkül közlekednek. Az elektromos motorok sokkal hatékonyabbak a belvárosi közlekedésre, mint a belsőégésű erőforrások, használatukat mindent összevetve a bajor prémiumgyártó exkluzív BMW Pontokkal is honorálja: a vezetők minden, tisztán elektromos üzemmódban megtett kilométerért egy pontot kapnak – a BMW eDrive Zones területein belül megtett kilométerekért kettőt –, amelyeket később az adott BMW modell nagyfeszültségű akkumulátorának költségmentes feltöltésére válthatják be. A BMW megrendelői mindemellett járművük töltése közben is bónuszpontokat gyűjthetnek.

A BMW eDrive Zones szerepkör a következőkben részletezett húsz európai településbe jött meg novemberben: Aberdeen, Bregenz, Brescia, Bristol, Cambridge, Cardiff, Cork, Coventry, Firenze, Klagenfurt, Koppenhága, Lille, Matosinhos, Nápoly, Oeiras, Oxford, Sheffield, St. Pölten, Toulouse és Verona.

Jobb életminőség a belvárosokban a BMW eDrive Zones szerepkörnek hála

A BMW eDrive Zones szerepkör és a használatát övező exkluzív pontrendszer a belvárosok emissziójának csökkentését és a bajor prémiummárka ügyfélkörének gazdaságos járműüzemeltetését nézve szintén sikertörténet. A felhasználói szokások elemzése alapján:

A BMW eDrive Zones szerepkör a tisztán elektromos üzemmód tekintélyesen nagyobb arányú használatát eredményezi, ugyanis Európában naponta csaknem 30 000 alkalommal kapcsolnak tisztán elektromos üzemmódba a BMW plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modelljei.

A „zöld zónákban” megtett utak több mint 75 százalékát már ma is tisztán elektromos üzemmódban teszik meg a vezetők. Ebből a sofőrök csaknem 40 százaléka már akkor is zéró emisszióval közlekedik, mikor is behajt a kijelölt területre. Újabb 35 százalékuk a BMW eDrive Zones szerepkör hozzájárulásával kapcsol át tisztán elektromos üzemmódba.

A BMW plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modelljei csak az elmúlt negyedévben 3,3 millió kilométert tettek meg tisztán elektromos üzemmódban a BMW eDrive Zones határain belül. Ez több mint nyolcvan, az Egyenlítő mentén megtett Föld körüli útnak felel meg – a belsőégésű kapacitás használata, és mint ilyen, károsanyag-kibocsátás nélkül.

A plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW modelleket vezető ügyfelek a BMW eDrive Zones szerepkör előző évben nyári bevezetése óta nemzetközileg csaknem 150 millió pontot gyűjtöttek, amelyeket költségmentes járműtöltésekre válthattak be. Összesen ez csaknem 2,9 gigawattóra töltési energiának felelnek meg. Egy plug-in hibrid 3-as BMW ebből hozzávetőlegesen 250 000 alkalommal lenne feltölthető.

A plug-in hibrid hajtáslánc-technológiák elengedhetetlenek ahhoz, hogy a BMW Group 2030-ra sikeresen teljesítse minden új autójára vetített, kilométerenkénti 50 százalékos károsanyagkibocsátás-csökkentési célértéket

Az elektromos mobilitás térnyerésével a BMW Group tudatosan döntött a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek továbbfejlesztése és népszerűsítése mellett. A vállalatcsoport a Föld 95 országában összesen tizenhét eltérő, plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával dolgozó modellt szolgáltat kuncsaftjainak. A BMW eDrive Zones szerepkörnek hála ezen modellek mostantól még jobban kiaknázhatják a technológiában rejlő lehetőségeket: ha a tulajdonosok a plug-in hibrid modelleket rendszeresen töltik, a hétköznapi távolságok nagy része károsanyag-kibocsátás nélkül teljesíthető. Ez csak Európában napi több millió ingázást jelent. A nyüzsgő belvárosi forgatagokban a plug-in hibrid modellek ezáltal nagyfokú mértékben hozzájárulhatnak az adott település emissziójának csökkentéséhez. A tisztán elektromos üzemmód mindemellett nem kizárólagosan fosszilis üzemanyag-fogyasztás és károsanyag-kibocsátás nélkül megtehető kilométereket jelent, de úgy, hogy csökkenti az adott metropolisz emisszióját és zajterhelését, a település életminőségét is korrigálja. A BMW plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modelljeinek egész életciklusra vetített emissziós értéke erőteljesen alacsonyabb, mint a belsőégésű erőforrással szerelt modelleké, még akkor is, ha nagyfeszültségű akkumulátoraikat nem megújuló energia felhasználásával előállított, úgynevezett „zöldenergiával”, hanem a villamosenergia-hálózatra összekötve töltik fel.

A plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW modellek előnyei a belsőégésű erőforrással szerelt modellekhez képest

Jobb életminőség: a tisztán elektromos üzemmód aktiválásával a bajor prémiumgyártó ügyfélköre nagymértékben hozzájárulnak a nagyvárosok légszennyezettségi értékének és forgalmi zajának csökkentéséhez.

Jó ár-érték arányosság: a plug-in hibrid hajtáslánc-technológia otthoni vagy munkahelyi feltöltése költséghatékonyabb nagyvárosi közlekedést biztosít, mint a benzinmotorral vagy dízelmotorral dolgozó hajtásláncok.

Az utastér már indulás előtt a kívánt hőmérséklettel várja a bajor prémiumgyártó ügyfeleit: a kiegészítő fűtés és a kiegészítő légkondicionáló berendezés az alapfelszereltség része.

A fékezés hozzáadott pozitív tulajdonsága: fékezés közben a hajtáslánc a felszabaduló energiát a nagyfeszültségű akkumulátorba táplálja vissza. A belsőégésű erőforrással szerelt modellek tekintetében a fékezés mindössze hőt és fékport termel.

Két világ legjobbjai: a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával felszerelt BMW modellek a nagyvárosokban a vezetés tisztán elektromos meghajtású élményét, hosszabb utazások alkalmával mindazonáltal a márkára sajátos, sportos vezetési élményt ígérik. Mindez azt jelenti, hogy a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW modellek túlságosan széles felhasználói tartományban kompromisszumok nélkül használhatók, és mint ilyen, az egy gépkocsit fenntartó háztartások részére is nagyszerű alternatíva.

Út a jövőbe: nézve, hogy a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával felszerelt BMW modellek képesek emisszió nélkül közlekedni, az egyes nagyvárosok „zöld zónáiba” is jogosultak behajtani, mindemellett parkolási- és útdíj-kedvezményekben is részesülnek.

A BMW plug-in hibrid hajtáslánc-technológiájának következetes továbbfejlesztése

A modern BMW 2-es Active Tourer jövő évi piaci bevezetésével a BMW plug-in hibrid hajtáslánc-technológiájának ötödik generációja is széles körben bemutatkozik. A modern műszaki megoldás a legújabb innovációkat összeolvasztja, ezáltal példaként a nagymértékben integrált elektromos hajtási egységet, amely az elektromos motort, a vezérlőelektronikát és a váltót egy együttes házban összekapcsolja. Ez nem kizárólagosan a beépítési és működési hatékonyság, de a menetdinamika kapcsán is hangsúlyos fejlődést nyújt.

A BMW plug-in hibrid modelljeinek az összes régebbinél alacsonyabb emissziós lábnyoma

A plug-in hibrid hajtáslánc-technológiákkal felszerelt autók „valós” környezetvédelmi hatását időről időre megkérdőjelezik, főként azokon a piacokon, amelyeken még mindig elenyésző a villamosenergia-hálózatban alkalmazott megújuló energia aránya. A BMW Group a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW modellek egész életciklusának emissziós lábnyomát kiszámolta, a nyersanyag-kitermeléstől kezdve, a beszállítói hálózat és a tömegtermelési lánc működtetésén át, egészen a modern műszaki megoldás elhasználódásáig és újrahasznosításáig.

Felhasználói fázisukban a BMW plug-in hibrid modelljei – még az átlagos európai villamosenergia-hálózatról töltve is – nagyfokúan kevesebb káros anyagot termelnek, mint belsőégésű erőforrással szerelt testvérmodelljeik. A BMW Group egyetlen hálózatról tölthető modellt sem küld sorozatgyártásba nélküle, hogy erről megbizonyosodna.

Azon települések listája, amelyekben a BMW eDrive Zones szerepkör 2021 novemberétől elérhető

A BMW eDrive Zones szerepkör előnyeit már több európai nagyvárosban élvezhetik a bajor prémiumgyártó kuncsaftjai. A lista a következő években újabb országokkal és városokkal bővül, a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek tisztán elektromos üzemmódban megtett kilométereinek aránya ezáltal újabb és újabb területeken indulhat növekedésnek. Németországban nagyon sok „zöld zóna” már most megegyezik az úgynevezett „Umweltzonen” zónákkal.