Érdemes tudni a légkondiról

A meleg és a forró éghajlaton egyértelmű, hogy a légkondicionáló nem luxus cikknek számít, hanem épület-berendezési alapkellék. Ugyanakkor a mérsékelt égövben már nem feltétlenül nevezhetjük szükségszerűnek, legalábbis a korábbi típusokat. A modern légkondicionáló berendezések azonban jelentősen többre képesek, mint egyszerűen lehűteni a levegőt. Képesek biztosítani a komfortos, az egészséges és a tiszta levegőt.

Mi is az a légkondicionálás?

Az első légkondicionáló berendezés 1908-ban készült el és az alapelvek azóta sem változtak. A légkondicionáló legyen képes arra, hogy

  • fenntartsa a megfelelő páratartalmat
  • kivonja a magas páratartalmú levegőből a nedvességet
  • biztosítsa a folyamatos és megfelelő levegőkeringetést
  • távolítsa el a levegőben található mikroorganizmusokat, a port, a pollent és egyéb szennyeződéseket
  • hatékonyan hűtse le a helyiséget nagy melegben
  • felmelegítse a helyiséget hűvös időjárás esetén

Hogyan működik a légkondicionáló?

A klímaberendezések működésének elve, hogy a hőt belülről kiszállítja a szabadba, ezáltal lehűtve a belső teret. A légkondicionáló úgy képes bent hideg levegőt fújni, hogy a levegőből kivonja a hőt. Erre a szerkezet egy hideg csövekből álló felületet használ, amelyiken keresztül egy ventilátor segítségével áramoltatja a levegőt. Ez a csőrendszer egy párologtató tekercs, amely fel van töltve speciális folyadékkal, ún. hűtőközeggel, amely gáz halmazállapotúvá alakul, amikor a meleg levegő felmelegíti. A rendszer a gáz halmazállapotú hűtőközeget a házon kívül található másik rendszerbe, a kondenzátorba szivattyúzza, ahol megváltozik a közegre ható nyomás és az lehűl, visszaalakul folyadék halmazállapotúvá. A klíma kompresszor végzi a hűtőközeg mozgatását, illetve a nyomásváltoztatásért is ez felelős.

Fontos megjegyezni, hogy a kompresszor működéséhez szükséges energia mintegy három-, négyszeresét képes a rendszer hűtési energia formájában visszaadni, ami elsősorban a folyadék-gáz halmazállapot változásnak köszönhető.

Hogyan szűri a levegőt a klíma?

A klíma levegő tisztító elve

A klíma levegő tisztító elve

Szinte minden légkondicionáló berendezés tartalmaz valamiféle szűrőt. Ez lehet egy egyszerű rács, lehet egy speciális nyílásokkal ellátott szűrő vagy az autók légszűrőjéhez hasonlító hajtogatott papírszűrő. A berendezés ezen keresztül áramoltatja a levegőt, így a szűrő képes a levegőből bizonyos szennyeződéseket kiszűrni. Ez azonban nem csak a klíma berendezés tisztántartása miatt fontos, hiszen a hűvös levegőt mi emberek is belélegezzük. Az elkoszolódott szűrő képes a levegő minőségét lerontani, illetve a lecsökkent áteresztő képessége miatt a légkondicionáló berendezés sem képes megfelelően működni. Fontos tehát, hogy rendszeresen tisztítsuk vagy tisztíttassuk a szűrőket.

Meg kell jegyezni, hogy a modern klímaberendezések nem csak egyszerű mechanikai szűrést végeznek. Az erre alkalmas típusok kiszűrik a levegőből a baktériumokat, a polleneket, de még a kellemetlen szagokat okozó anyagokat is. Erre a gyártók különféle megoldásokat használnak, mint pl. az elektromos töltésen alapuló plazmaszűrőt, vagy az ezüstionok sterilizáló hatása.