Föld, levegő, víz és tűz: a fenntartható üzem alkotóelemei

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem egy teljes körű mozgalom, melyhez az autógyárak hozzájárulása is elengedhetetlen. A Seat példaként 2010-től 34%-kal csökkentette a martorelli üzem környezetre gyakorolt hatását. A Környezetvédelmi Világnap alkalmából megnézzük a társaság a bolygó megőrzésére tett fő kezdeményezéseit.

Föld: szennyezéscsökkentő útburkolat. A Seat Műszaki Centrum útburkolata csökkenti a szennyezést. Ezt fotokatalitikus burkolatnak nevezik, és titán-dioxiddal alkalmazott cementlemezekből készül. Ennek az elemnek egy érdekes tulajdonsága, hogy ha egyidejűleg érintkezik szennyező anyagokkal, fénnyel és oxigénnel, kémiai reakciót indul meg, amely a levegőben található szennyező anyagokat lebontja, vízben feloldódó nitráttá alakítva. Vagyis fertőtleníti, tisztítja magát és baktericid hatású.

A Seat jelen pillanatban 4000 négyzetméter fotokatalitikus útburkolattal büszkélkedhet, amely 40%-kal csökkenti a levegőszennyezést. A cég újabb 26.000 négyzetméter burkolat fektetését tervezi a közlekedőutakon Martorell egész vállalkozásbeli komplexumában. „Ez a projekt az Ecomotive Factory indítvány keretein belül zajlik, és célja a levegő minőségének javítása és a szennyezés 40 százalékos csökkentése. Módfelett nagy alkalom nyílik a nitrogén-oxid (NOx) kibocsátás csökkentésére, mivel mindössze az első fázis a Műszaki Központban 0,8 tonnával csökkentette a kibocsátás mennyiségét. Ha az üzem többi részében is megvalósulna a terv, a potenciál minden évben 5,2 tonna lenne. „- indokolja a Seat Engineering Processes menedzsere, Dr. Joan Carles Casas.

Levegő: fenntartható kémények. A földgázfogyasztás éves megtakarítása 11,7 GWh, ami minden évben csaknem 2400 spanyol háztartás igényeinek felel meg. A Seat egy új berendezésnek betudhatóan érte ezt el, amely visszanyeri az egyik műhelyben a karosszéria-szárító kemencék által kibocsátott energiát. A kéményen távozó forró levegő egy vízkört melegít, amit később a gépkocsi fényezési folyamataiban használnak.

Ennek a kezdeményezésnek hála minden évben 2400 tonna szén-dioxid légkörbe kerülése akadályozható meg, ami 2200 Madrid-New York-i légijárat kibocsátásának felel meg.

Víz: festék óceán. A fényezőműhelyben zajló folyamatok vízigényesek, a egész fogyasztás felét itt használják el. A karosszériafelületek kezelése, a mosdókabinok és a végső fényezőfülke mind olyan folyamat és létesítmény, amely sok vizet igényel, de precízen ez a műhely az, ahol fontos erőfeszítéseket tesznek a víztakarékosságért. Mikor is a gépjárműveket permetezéssel festik, kis volumene elvész a folyamatban, és egy gyűjtőtartályba jut. „A elengedhetetlen kémiai termékeket itt adják hozzá a festék víztől való elválasztásához, és mikor is megtisztították, egy teljesen zárt körben visszavezetik a folyamatba” – indokolja Dr. Casas.

Az esővizsgálat egy másik vízigényes térség, amely minden jármű vízzáróságát ellenőrzi több mint 150 liter / négyzetméter mennyiségű víz permetezésével hat percig. Ez a folyamat ugyancsak zárt rendszert használ. „Minden vizet összegyűjtik és egy tisztító körön át vezetik keresztül a folyamatba való visszatérés előtt” – indokolja Dr. Casas.

Tűz: a nap mint energiaforrás. Sok éven keresztül az emberek azt hitték, hogy a nap egy tűzgömb. Ez a mítosz természetesen már régóta szertefoszlott, de szerencsére a nap energiapotenciálja még mindig fennáll. Jó példa erre a „Seat al Sol”, az európai autóipar legnagyobb napenergia telepe: összesen 53.000 panel látható a gyárműhelyek és a kiszállításra váró járművek fedett parkolóhelyein, amelyek 276.000 m2 területet foglalnak el. Ez 40 futballpályával egyenértékű, és minden évben több mint 17 millió kWh-ot termel, szennyező kibocsátások nélkül. „Ezzel minden évben 4.250 tonna CO2 kibocsátás akadályozható meg, ami hozzávetőleg 700.000 fának felel meg” – indokolja Dr. Casas.

Kapcsolódó témakörben a Seat a szokásoknak megfelelő villanyégőket is nagy hatékonyságú LED izzókkal helyettesítette a gyártási központok belső és külső részén. Ezzel az éves energiacsökkentés 1.000 háztartás fogyasztásával egyenlő nagyságú.

Ráadásként, a Seat erdő: a vállalati alkalmazottak hozzájárultak a botanikus kert kialakításához Martorell Can Casas parkjában, 80 eltérő fajtájú fát telepítve, sőt még egy területet is létrehoztak a Hyla Meridionalis béka védelmére. Minden fa egy QR-kóddal van címkézve, melyet egy mobiltelefonnal szkennelve a érdeklődők információkat kaphatnak az összes fajtáról.