Franciaországnyi természetes erdő növekedett az elmúlt húsz évben

Franciaország méretű erdő növekedett természetes módon a világon az elmúlt 20 évben – állapította meg műholdas adatok alapján a Természetvédelmi Világlap (WWF) kutatócsoportja.

Az ilyen formában létrejött és helyreállt erdők elméletileg 5,9 gigatonnányi szén-dioxidot képesek elnyelni, ez több, mint az Egyesült Államok éves emissziója – írja a BBC.com.

Az erdők regenerálódása azt jelenti, hogy a természetes faállomány kis beavatkozással vagy beavatkozás nélkül helyreáll. Előbbi lehet a haszonállatok elkerítése, helyben honos fák telepítése, az invazív növények eltávolítása. Az is segíthet ugyanakkor, ha nem csinálnak az erdővel semmit.

Az erdők természetes regenerációja gyakran „olcsóbb, szénben gazdagabb és jobb a biodiverzitás részére, mint az aktívan telepített erdők” – mondta William Baldwin-Cantello, a WWF munkatársa.

Kijelentette még ellenben, hogy a regenerációt nem lehet biztosra venni. „A veszélyes klímaváltozás elkerülése érdekében meg kell állítanunk az erdőirtást és helyre kell állítani a természetes erdőket” – mondta.

Az erdőirtás még állandóan több millió hektárnyi erdőt pusztít el, jóval többet, mint amennyi regenerálódik – emelte ki Baldwin-Cantello.

A Brazíliában található atlanti-parti esőerdő reményre ad okot, 2000 óta egy Hollandia méretű szektor növekedett vissza. Észak-Mongólia boreális – vagyis sarkkör-közeli – erdeiben 1,2 millió hektárnyi szféra regenerálódott az elmúlt 20 évben. Közép-Afrikában és Kanada boreális erdeiben is fedezhetők fel hasonló regenerálódó területek.

Az erdőirtás ellenben olyan mértékű, hogy a helyreálló területek méretének meg kellene háromszorozódnia, hogy a környezetvédelmi minimum megvalósuljon.

Az erdőket feltérképező projekt a WWF, a BirdLife International és a WCS környezetvédelmi szervezetekkel együttműködésben született.

mti