Fűtse szolárisan a levegőt otthonában

A légkollektor olyan napkollektor, amely napenergiával történő légfűtésre, más néven szoláris légfűtésre hasznavehető. Rokona a tromble-fal, a „japán napház” és a „napkémény”. Ezek a kollektorok rendszerint a „téli” nappályát figyelik, így jellemzően függőlegesen szokták felszerelni őket a házak falára, vagy meredekebb tetőszerkezetbe integrálják őket.

A levegő a kollektor belsejében halad, hőcserélőn át felmelegszik, ezt követően beáramlik a fűtendő térbe. Nyári hónapokban az összegyűjtött felforrósodott levegőből légkezelő segédkezésével vizet is lehet melegíteni. A fal- és a tetőszerkezet ilyen módon átszellőztethetővé válik, vagyis nyári hónapokban véd a túlmelegedéstől. A levegő mozgatását javarészben ventilátor(ok) végzi(k) – ez esetben a melegítő csövek alul és felül egy együttes csőben érnek véget. Az eszköz belsejében szabályozó tag látható, amely csak olyankor engedi a levegőt a belső terekbe vagy a légkezelőbe, ha az fűtésre vagy vízmelegítésre alkalmas hőmérsékletű. A légkollektorokat többnyire fűtésre alkalmazzák, de napjainkban már terjednek a légkezelős használati-melegvíz készítő rendszerek is. Előnyösen alkalmazhatók a nagymértékben hőszigetelt, u. n. passzív, vagy közel nulla energiájú házakban, ahol a fűtési teljesítményigény szerfelett alacsony, és a kollektor hátoldalán egyben komoly, használható hőszigetelés van. Hátrányos ugyanakkor a levegő kis hőkapacitása, ami a tekintélyes légvezetékeket, és levegő/víz hőcserélőket nyújt. Önmagában részben szellőző készülékként és páramentesítésre használják.

Kevésbé összetett szerkezetek mint a „vizes” napkollektorok, így az áruk alacsonyabb, szervizelési és üzemben tartási költségük kisebb, előállításuk egyszerűbb. A házilag konstruált napkollektorok döntő része mindent összevetve légkollektor, gyakran háztartási hulladékból, ezen belül is elsődlegesen üres alumínium italos palackokból összeállítva – ez utóbbiak gyakran használt neve a sörkollektor. Ezek hobbiszintű építői időnként rendezvényeket, építőversenyeket rendeznek; Magyarországon az első ilyet 2007 augusztusában tartották Solton, „Sörkollektor verseny” név alatt. A légkollektor támogatásával aszaló is építhető. Légkollektor állítható elő pillepalackok felhasználásával is.