Hőszabályozó, szennyező anyagokat felfaló falfestéket alkottak tudósok

Hőszabályozó, energiát megtakarító, a szennyező anyagokat felfaló és a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését segítő falfestéket fejlesztettek a Liverpooli Egyetem kutatói.

Az európai települések felében az éves energiafelhasználás csaknem fele az házak fűtésére és hűtésére megy el. A szénfelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítések ellenére a fűtés és hűtés 75 százaléka fosszilis fűtőanyagokból származik, és csak 19 százalék megújuló energiákból – olvasható az Európai Unió kutatási és innovációs folyóiratában, a Horizonban.

“Kevés megújuló energiát használnak, és sok energia vész kárba” – mondta Dmitry Schukin, az egyetem professzora, aki egy olyan hőszabályozó falfestéket fejlesztett ki, amely elnyeli és kibocsátja a hőt a kőépületekben, melegen tartja a szobákat, mikor is arra van szükség.

A fő elképzelés az, hogy az öreg házakat ilyen festékekkel újítsák fel. Ha van példaként egy öreg történelmi épületünk, azt nem rombolhatjuk le, és nem építhetünk helyette újat – hangoztatta a professzor.

Az ENERPAINT nevű projekt keretében kifejlesztett festéket egyfajta szigetelőanyagként hasznosítható, hogy növeljék az öreg házak energiahatékonyságát nélküle, hogy hatalmas összegeket költenének rájuk. Napközben a festék összegyűjti a radiátorok által és az emberek által kibocsátott hőt, és éjszaka kibocsátja, mikor is kevesebb lesz a hőmérséklet, ugyanis kikapcsolják a kazánokat – mondta Schukin.

Rettentően szimplán üzemel a dolog. A festék-és bevonatgyártóknak megvannak a saját termékeik, mi csak egy kis adalékanyagot biztosítunk hozzájuk, amely a festék 5 százalékát teszi ki.

Ezek az adalékanyagok úgynevezett fázisváltó anyagok (PCMs), mint a paraffinok, a sóhidrátok és a zsírsavak, amelyeket egy nanométer méretű védő kapszulába zártak, amely rendbe hozza a hőátadást. A fázisváltó anyagok nagymennyiségű hőenergia tárolására képesek és változtatják állapotukat szilárdról folyékonyra vagy fordítva nélküle, hogy megváltozna hőmérsékletük.

A festékekhez sóhidrátokat használtunk alacsony költségük és rendkívül magas térfogatú energiatárolási sűrűségük folytán – indokolta a professzor.

A kiegészítő komponensek az amerikai élelmiszer-és gyógyszerbiztonsági hivatal engedélyével bírnak, de az európai gyógyszerügynökségével még nem – tette hozzá Schukin.

mti