Hova helyezzük? A klíma megfelelő elhelyezése

A klíma megfelelő elhelyezése több tényezőtől is függ, ráadásul két egységről beszélünk. A klíma kültéri egysége valahol a szabadban, míg a beltéri egység a helyiségen belül kerül elhelyezésre. De pontosan hova helyezzük a klímát?

A beltéri klíma egységet minden esetben a lehetőségek szerint a mennyezethez közel kell elhelyezni, de ügyelve arra, hogy a szabad légáramlás fölötte még biztosítva legyen. Ez azt jelenti, hogy minimálisan 10-20 centiméterrel lejjebb, mint ahogy hozzáérne a mennyezethez. A klíma elhelyezése így biztosítja, hogy felül akadálymentesen beszívhatja a levegőt, majd lehűtés vagy felfűtés után alul kifújhassa.

Beltéri klíma egység elhelyezése szoba falán

Beltéri klíma egység elhelyezése szoba falán

Sokan még ma is kételkednek benne, de a legtöbb komoly klíma nem csak hűteni, de fűteni is hatékonyan tud. Ennek megfelelően érdemes már az elhelyezésekor erre figyelmet fordítani és olyan helyen rögzíteni a beltéri egységet, ahonnan a hűtés és a fűtés egyaránt komfortos lehet. Lehetőleg nyáron ne fújja ránk a hideg levegőt és télen a felmelegített levegő bejárja az egész helyiséget.

Tudni kell, hogy egy-egy komolyabb klíma a légterelőket másképpen állítja hideg- és másképpen meleg levegő befújásánál. A nyári üzemmódban felfelé, míg fűtési üzemmódban lefelé irányítja a befúvás szögét, hiszen a hideg levegő lefelé, míg a meleg levegő felfelé mozog.

Beltéri klíma egység elhelyezése télikertben

Beltéri klíma egység elhelyezése télikertben

A klíma elhelyezése kapcsán érdemes figyelembe venni azt is, hogy a beltéri egység légterelői bizonyos határok között állíthatók, sőt akár folyamatos mozgással képesek megvalósítani a légkeverést.

A beltéri egység elhelyezése ugyanakkor esztétikai szempont is lehet, bár a funkció ezt a legtöbb esetben felülírja. Fontos tudnivaló, hogy a klíma nem helyezhető semmiféle, a szabad légmozgást akadályozó tárgy, mint pl. függöny, szekrény stb. mögé.

A legtöbb leendő klímatulajdonos tisztában van vele, de érdemes megemlíteni, hogy a klíma kültéri egységének elhelyezése lehetőleg közel legyen a beltérihez. Ez a rövidebb vezetékek miatt valamivel hatékonyabb működést, illetve kisebb szerelési költséget jelent. A kültéri klíma elhelyezése során érdemes figyelni a hangokra is. Ez ugyanis általában hangosabb, mint a beltéri klíma, így nem érdemes hálószoba vagy a nappali ablakának közelébe telepíteni, illetve a hálószoba falának külső oldala sem feltétlen a legjobb elhelyezés.

Kültéri klíma egységek elhelyezése a ház falán

Kültéri klíma egységek elhelyezése a ház falán

A klíma kültéri egységének elhelyezésekor lehetőleg árnyékos helyet válasszunk, de a közhiedelemmel ellentétben akár a napsütötte forró tetőn is kiváló hatásfokkal működik.

Egy jó klímaszerelő szakember a tapasztalatai alapján képes gyorsan felmérni és a legmegfelelőbb elhelyezést javasolni a klíma egységeknek, de a lehetőségekhez mérten érdemes a leírtakat is figyelembe venni, és javaslatokat tenni, még a vezetékelés előtt.

Klíma árajánlatkérő gomb