Idén is díjazták Magyarország legjobb kinézettel rendelkező konyhakertjeit

Minden eddiginél több, összesen 370 településen több mint 2000 kertet műveltek meg az idén a Magyarország legjobb kinézettel rendelkező konyhakertje vetélkedőn – nyilatkozta Kovács Szilvia, a program ötletgazdája és főszervezője a díjátadón Budapesten.

Kijelentette még: közülük 100 településről 235 kertet jelöltek országos díjra a települési zsűrik, és az országos bírálók 37 helység 45 kertjének osztották ki a Magyarország legjobb kinézettel rendelkező konyhakertje országos díjat.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a díjkiosztón kiemelte: a kert társadalmi és gazdasági haszna fontos, mert a művelt kert a vegyszermentes magyar árucikk előállításához, a biológiai sokféleség megőrzéséhez, védelméhez, és a kertkultúra környezetkímélő ápolásához járul hozzá. A 2012-ben indult legjobb kinézettel rendelkező konyhakertek programnak nélkülözhetetlen funkciója van abban, hogy mind többen és többen látnak hozzá a konyhakerti munkához, a programot az agrártárca és háttérintézményei a kezdetektől támogatják – mondta. A programban 2015 óta minden megye részt vesz, melyet nagyfokú eredménynek nevezett.

Kovács Szilvia elmondta továbbá, hogy a 2018-as vetélkedőt „A termőföld, a talaj védelme a Riolittufa segítségével” mottóval hirdették meg, hogy a lehető legtöbb talajkímélő művelési, vízgazdálkodási módszert, természetes talajjavítókat alkalmazzanak a kertekben.

A főszervező kijelentette: a legjobb kinézettel rendelkező konyhakertek program Karcagról indult mindössze 22 nevezéssel, ezt követően 2013-tól országossá bővült.

A 2018-as évet értékelve közölte, hogy 71 új helység indult, a részt vevők a nagybani piaci árakat figyelembe véve 700 millió forint értékű árut termeltek meg.

mti