IEA: napelemes áramtermelés a leggyorsabban növekvő megújítható energiaforrás

Ötven százalékkal 74 gigawattal növekedett múlt évben a fotovoltaikus áramtermelő kapacitás az egész világon, felerészt Kínának hála – írja a párizsi székhelyű Internacionális Energiaügynökség (IEA) megjelent „Renewables 2017” tanulmánya.

A múlt évben hálózatra kapcsolt 165 gigawatt új áramtermelő kapacitásnak kétharmadát a megújítható energiaforrásokra támaszkodó áramtermelő kapacitás adta.

Fatih Birol, az IEA vezérigazgatója rámutatott, hogy a számítások alapján 2022-re ezer gigawattal nő ezután a megújítható energiaforrásokra támaszkodó mindenre kiterjedő áramtermelő kapacitás, ami nagyjából megfelel a most aktív szenes áramtermelő kapacitás felének. „Egy új fázis nyitányának vagyunk a tanúi” – hangoztatta, hozzátéve, hogy a PV áramtermelő kapacitás növekedésének az üteme meg fogja haladni minden más megújítható energiaforrás növekedési ütemét.

Az IEA becslése alapján az idén 12 százalékkal több megújítható energiaforrásra támaszkodó új áramtermelési kapacitást kapcsolnak ezután hálózatra, mint múlt évben és ennek is a fotovoltaikus (napelemes, PV) forrás teszi ezután ki az oroszlánrészét.

A megújítható áramtermelési források növekedésének kétharmadát három állam adja ezt követően egészen 2022-ig, Kína, India és az Egyesült Államok. A mindenre kiterjedő PV áramtermelési kapacitás mindazonáltal 2022-re már meg fogja haladni India és Japán mai egész áramtermelési kapacitását.

A megújítható energiaforrásokra támaszkodó áramtermelési kapacitás növelésében Kína tölti be az éllovas szerepét. Az előrejelzési periódusban, 2022-ig 360 gigawattos átfogó kapacitásnövekedés 40 százalékát fogja adni. Kína már a 2020-ra saját magának kitűzött PV-kapacitásnövelési célját is túlteljesítette, a szélerőmű-kapacitás növelésére az évtized végére kitűzött célját ugyanakkor 2019-re éri el.

Az elektromos járművek áramfogyasztása megduplázódik az jövőbeni öt évben az IEA tanulmánya alapján.

mti