Indul az Agrárminisztérium Országfásítási Programja

Elindul az Országfásítási Program, a most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel – közölte az Agrárminisztérium sajtótájékoztatóján.

A mintaprogramba 86 helység csatlakozik be. Az indítvány fontosságára Nagy István agrárminiszter mellett a tárca államtitkárai országszerte együttes faültetéseken hívják fel a figyelmet november elejétől.

A közlemény idézi a szakminisztert, aki kijelentette, hogy az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramjának célja a figyelemfelhívás mellett az erdőterület közvetlen növelése.

Az Agrárminisztérium ezelőtt több fásítást ösztönző programot is indított. Nagy István hívta fel a figyelmet, hogy a Vidékfejlesztési Program módosításában az erdőtelepítési támogatásokat 80-130 százalékkal növelték meg, ezekre a forrásokra magán földtulajdonosok és az önkormányzatok ugyanúgy pályázhatnak. Az elhagyott honvédségi, ráadásul barnamezős területek, ezenkívül az elöregedett gyümölcsösök helyett is ajánlja a fásítást az agrártárca – emelte ki a miniszter.

Az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat. Ez annak is köszönhető, hogy a korábbi években az erdőgazdálkodásban paradigmaváltás történt: a klímacélok teljesítése előtérbe állított feladattá vált – jelezte Nagy István.

A szaktárca közleménye érzékelteti: ebben a pillanatban Magyarországon az egyetlen szénelnyelő szektor az erdőgazdálkodás. A hazai erdők minden évben 4-5 millió tonna szén-dioxid egyenértéknek célszerű üvegházhatású gázt kötnek meg, ami pillanatnyilag az országos kibocsátás 7-8 százalékát ellensúlyozza. A faanyag energetikai célú hasznosítása újabb csaknem 5 millió tonna fosszilis eredetű szén-dioxid kibocsátását váltja ki. Egyes vélemények alapján az állami erdőgazdaságok által ültetett új erdők egy évtized múlva minden évben újabb csaknem 8000 tonna szén-dioxidot kötnek ezután meg, ezáltal segítve, hogy tisztább legyen a levegő.

A kormány a létező erdők fenntartásával támogatja a szénmegkötő kapacitás megőrzését, a korszerű erdők telepítésével ugyanakkor növeli azt. A szemléletformáló kommunikáció célja, hogy a lakosság minél szélesebb körét megszólítsák és bevonják a témába.

Az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok 450 millió facsemetét ültettek el, és 9500 tonna makkot vetettek az erdők fenntartása alatt. Ez a szám is jól érzékelteti, hogy milyen komoly és összehangolt munka folyik évek óta a tárcánál erdeink fenntartásáért. A megkezdett programok 3-5 év alatt 25 000 hektáros erdőterület növekedést idézhetnek elő, és megközelítőleg 100 millió új fa ültetését jelentik.

mti