Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv – pályázat nyílt geotermikus alapú hőtermelő projektek támogatására

A földhő az egyik legkevésbé kihasznált energiaforrásunk, amelyiknek hasznosítása elengedhetetlen fontosságú a kormány által vállalt, 2050-es klímasemlegességi célok eléréséhez. Így az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázati felhívást „tett közzé” a geotermikus energia hasznosítását célzó tevékenységek támogatására – fedte fel Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a tárca információja alapján.

Magyarország lehengerlő geológiai adottságokkal ellátott, ami versenyképes alternatíva lehet más, fosszilis energiaforrásokkal szemben. 2030-ra olyan energiaszektor kialakítása a cél, amely ugyanabban az időben jelent magasszintű ellátásbiztonságot fogyasztó- és klímabarát módon, és képes az modernizált megoldások megszakítás nélküli befogadására. Ez a kiírás a geotermikus energia hasznosítását célzó tevékenységek magas költségigényű szakaszához, a termelő és visszasajtoló kútrendszer megvalósításához nyújt forrást – emelte ki az államtitkár.

Steiner Attila hozzáfűzte: a kormány előtérbe állított célja a környezeti szempontok érvényesítése a hazai gazdasági fejlődésben, amihez elengedhetetlen a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználása, és a kisebb környezeti terheléssel járó, megújuló energiákon alapuló termelés elterjesztése.

Pályázatot benyújtani a rendelkezésre álló 6 milliárd forintos keretösszeg erejéig lehet, az igényelhető segítség összege minimum százmillió, maximum kétmilliárd forint. A benyújtás szakaszosan történik, pályázni a kiírás megjelenésének időpontjától kezdődően a keret kimerülésig, de legkésőbb 2023. december 31. napjáig lehetséges – írták.

A pályázati kiírás és bővebb információ a lebonyolítást végző Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat honlapján át válik hozzáférhetővé – áll a közleményben.

mti