Klímavédelmi programot indít a párizsi városháza

A párizsi városháza elfogadta a klímavédelmi programját, melynek részeként 2024-ben már nem közlekedhetnek dízelmotoros járművek, 2030-ra a benzines autókat is kitiltanák a francia fővárosból, a teherszállítóknak mindazonáltal környezetvédelmi adót kell fizetniük.

Az 500 intézkedést magába foglaló csomagot egyhangúlag valamennyi politikai párt megszavazta, de azt még az állam, a fővárosi agglomeráció tanácsa és a párizsiak is módosíthatják. A végső szavazás 2018 elején esedékes a fővárosi önkormányzat ülésén.

A program alapján Párizs energiafogyasztása a felére csökkenhetne, 2050-ig csaknem egymillió lakóhelyet újítanának fel környezetkímélő szempontok alapján, a megújítható energiák aránya ugyanakkor 2020-ra 25 százalékra emelkedne. Ez utóbbiak 20 százalékát helyben termelnék meg, s 2020-ban mindenhol lesz a településben kerékpárút.

Az elfogadott ötszáz intézkedés közül csak hetvenről dönthet közvetlenül a városháza, a többihez az állam vagy a környező települések hozzájárulása is létfontosságú.

A szocialista főpolgármester, Anne Hidalgo és a Zöldekhez tartozó alpolgármester Célia Blauel által kidolgozott programhoz a többi politikai párt is jó néhány intézkedést hozzátett. Ezek közt megjelenik az iskolai menzákon a hetente legalább kétszer mindössze vegetáriánus menü bevezetése.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak példaként a szennyező járművek ellenőrzését és a fővároson naponta áthaladó 70 ezer teherjármű megadóztatását ajánlják.

mti