Környezetbarát formatervezés a felhasználóktól

Kihirdették a Samsung és a Dezeen ökocsomagolásra épülő dizájnpályázatának nyerteseit

A Samsung és az angol életmódlap, a Dezeen ismertette az Out of the Box tervezői versenyének legjobb pályamunkáit és a győzteseket.

A Samsung ökológiai lábnyomának újabb csökkentése érdekében vezette be idén áprilisban a környezetbarát hullámkartonból készülő csomagolást. Ezzel egy időben meghirdette Out of the Box titulussal rendelkező pályázatát, amelyre április 6-tól május 29-ig küldhettek be pályaműveket a felhasználók a Föld minden pontjáról.

A résztvevők a környezetbarát csomagolást gondolták tovább, a kartonból háztartási eszközöket vagy lakberendezési tárgyakat terveztek. A versenyben a Samsung Lifestyle portfóliójának, a The Serif, a The Frame és a The Sero szerkezetek környezetbarát borításából alkottak újrahasznosított tárgyakat.

A 20.000 dolláros összdíjazású pályázatra bárki, aki betöltötte tizennyolcadik életévét, jelentkezhetett. A csaknem két hónap alatt a Föld 84 országából összesen 1554 pályamű érkezett be a Dezeen weboldalára.

A döntősöket a Samsung és a Dezeen formatervezőiből és dizájnereiből álló zsűri választotta ki a beküldött tervek alapján épített eszközök funkcionalitása és a szobabelsőkhöz való illeszkedésük alapján.

A verseny végső győztesei az Endangered Animals széria alkotói, Sarah Willemart és Matthieu Muller. A karton-állatkák multifunkcionálisan használhatók, akár, mint székek, asztalok vagy jegesmedve, tengeri teknős vagy éppen orrszarvú formájú játszótársak a gyerekeknek.

„Az alkotással az volt a célunk, hogy bemutassuk a gyerekeknek ezeket a veszélyeztetett állatfajokat – nyilatkozta Sarah Willemart. – Szerfelett kardinális számomra az újrahasznosítás és újrafelhasználás, így különösen büszke vagyok arra, hogy részese lehettem ennek a nagyszerű projektnek.”

A cég nem kizárólagosan a díjnyertes formatervet, hanem a döntő újabb négy résztvevőjét is prezentálta. Ezek a másodiktól a megosztott negyedik helyezés felé tartva Rider, a hintaló, Kibe, a lépcsőzetes tárolóegység, Twist, a cicoma mentes kosár és Tessellate, a multifunkcionális, moduláris tárolóasztal.

A fenntarthatóság jegyében a Samsung a hónap elejétől kezdve nyilvánosságra hozza a díjnyertes illetve egyéb kiválasztott tervek megvalósításához elengedhetetlen lépéseket és leírásokat. A dobozok átalakításához elengedhetetlen kézikönyv a csomagoláson látható QR-kód beolvasásával válik hozzáférhetővé.

„Az összes beérkezett pályaműnek őszintén örülünk. Fantasztikusan sok vicces és briliáns ötletet kaptunk. Örömmel tölt el a tudat, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos felhívásunk ennyire megmozgatta a felhasználóink fantáziáját – nyilatkozta Jongsuk Chu, a Samsung vizuális kijelzőkért felelős üzletágának ügyvezető alelnöke. – Az elkövetkezendő időszakokban a rendkívüli kijelzőmegoldásokon túl még mindig arra törekszünk, hogy felhasználóinknak maradandó élményeket nyújtsunk.”