Környezetvédelem otthon

Egész nap megy a légkondi, a reggel berakott mosást este újra kell öblíteni és inkább egy nap többször mosogatunk, mint hogy beindítsuk a gépet? A megszokások folytán sokszor úgy terheljük a környezetünket, hogy észre sem vesszük, mindazonáltal egy kis tudatossággal nem kizárólag a rezsiköltségünket, hanem a háztartásunk környezeti lábnyomát is csökkenthetjük. Az LG Magyarország a Környezetvédelmi világnap alkalmából összegyűjtötte a leghasznosabb zöld tippeket, amelyekkel flottul tehetünk a fenntartható jövőért.

1. Bízzuk a gépre

„Ezt a pár tányért inkább elmosom” – sokszor úgy gondoljuk, hogy a mosogatógép csak a nagy összejövetelek utáni takarításhoz való, mindazonáltal igazság szerint sokkal jobbat teszünk a környezetünknek, ha inkább összegyűjtjük a mosatlant és berakjuk őket a gépbe. Az Applia információi alapján példaként ha az egész EU átállna kézi mosogatásról gépire, minden évben több mint hatmilliárd liter ivóvizet is meg lehetne takarítani – ez a volumen 2,5 millió olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő.

2. Jobb a korszerűbb

Hiába tűnik nagy beruházásnak egy új hűtőszekrény, hosszútávon meghálálja ezután a pénztárcánk. Egy tizenéves hűtőt energiatakarékos, A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámla csaknem tízezer forinttal lehet kisebb, egy ennél is idősebb hűtőtől megválva mindazonáltal közel harmincezer forintot spórolhatunk meg. Ezenkívül egy haladó szellemű eszköz az ennivalók kifogástalan tárolásával sokat segíthet az élelmiszerpazarlás csökkentésében is, ami Magyarországon konkrétan nagy probléma: minden évben fejenként 33 kg rosszul tárolt vagy feleslegesen megvásárolt árucikk kerül a szemétbe.

3. Mindent összevetve mossunk

A mosógép tekintetében a hőmérséklet okos megválasztásával takaríthatjuk meg a legtöbb energiát, vagyis célszerű a közepes szennyezettségű ruhákat csak 30-40 fokon, de az átlagosnál hosszabb programon mosni. Lényeges azonfelül, hogy akkor mossunk, mikor is a program lejártakor tényleg ki is tudunk teregetni, vagy használjuk a legfrissebb gépeknél elérhető időzítő funkciókat. Az LG Smart ThinQ alkalmazással példaként úgy tudjuk beállítani a gépünket, hogy akkorra végezzen a mosással, amikor hazaérünk – mindent összevetve elkerülhetjük, hogy a fél napja a gépben heverő kellemetlen szagú ruháinkat újra keresztül kelljen öblíteni.

4. Tudatos használat

A megbízható, takarékos háztartási gépek tekintélyes szerepet játszanak környezeti lábnyomunk csökkentésében – főleg akkor, ha az eszközöket tudatosan használjuk. Nem szabad példaként a hűtőt sugárzó hőforrás közelébe állítani vagy közvetlen napsugárzásnak kitenni. A konstrukció hátulján található kondenzátorrácsnak a jó szellőzéshez tér kell, de ne helyezzük a gépet szűk kamrába sem, félévente mindazonáltal portalanítsuk a rácsot. Mindent összevetve nem kizárólag a gép élettartamát hosszabbíthatjuk meg, de a környezetünket is védjük a felesleges energiahasználattól.

5. Besegít a mesterséges intelligencia

Mivel a mesterséges intelligenciát alkalmazó eszközök képesek elemezni a felhasználói szokásokat, ki tudják választani a korrekt működéshez létfontosságú beállításokat, így sokkal energiahatékonyabban tudnak működni, mint tradícióknak megfelelő társaik. Ha példának okáért elutazunk, az LG Smart ThinQ alkalmazás segédkezésével beállítható, hogy a távollétünkben a hűtő energiatakarékos üzemmódba kapcsoljon, ha ugyanakkor otthon vagyunk és véletlenül nyitva felejtettük a fridzsider ajtaját, az okostelefonos app erre is figyelmeztet. A mesterséges intelligencia támogatásával így simán a saját életritmusunkra alakíthatjuk a háztartásunkat, ezzel csökkentve az anyagi és környezeti terheket.