Korszerű műszaki megoldás tavasztól a balatoni iszapeltávolításban

Tavasszal munkába állhat a Balatonon az a modern technológiával dolgozó, mobil lágyiszap-eltávolító és -víztelenítő berendezés, amit több mint két év alatt fejlesztett ki a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. az unió 180 millió forintos segédkezésével, összesen csaknem 350 millió forint ráfordítással – közölte a társaság vezérigazgatója sajtótájékoztatóján.

Kollár József közölte: a Balaton-parti önkormányzatok visszajelzései alapján figyelemre méltó probléma a strandokon keletkező lágyiszap időnkénti eltávolítása, és ezt a korszerű, uszályra szerelt technológiával a korábbiaknál sokkal hatékonyabban, komplex módon lehet ezután megtenni.

A cégvezető beszélt arról is, hogy várhatóan pár hétig tart ezután egy-egy strand iszaptalanítása, amikor is a berendezés – a komponenseket szétválasztva – a vizet és a homokot visszajuttatja a tóba, a maradék, foszforban gazdag iszapot ugyanakkor összegyűjti, ezt a balatongyöröki zagytérre szállítják.

Kollár József azt mondta, az ez évi év lesz a tesztidőszak, amikor kiderül, mekkora az igény a korszerű berendezésre, kell-e esetleg még egyet építeni.

A 2016 őszén indult és a múlt év végén befejezett fejlesztés projektzáró információja alapján az uniós Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pártfogásával kiépített technológiai rendszer azzal, hogy kínálja a lágyiszap szélsebes és gazdaságos eltávolítását az érintett mederrészekből, hozzájárul a vízminőség javításához, a fenntarthatósághoz és a turisztikai szempontból ideális mederviszonyok megteremtéséhez.

Kitértek arra is, hogy a kutatás-fejlesztés eredményeként egy olyan új iszapkotró-víztelenítő mobil rendszert fejlesztettek ki a mesterek, ahol nincs szükség a kotrási zagy átmeneti tárolására. Ezáltal a Balaton egész felületén, a strandokon, a kikötőkben, a szennyezett vízfolyások torkolatai előtti területeken is elvégezhető a munka, miközben eddig csak a tó csaknem 10 százalékán volt eshetőség a hidromechanizációs vékonyréteg-kotrásra.

A új berendezés a hazai hasznosításon túl alkalmas a Balatonhoz hasonló sekély vizű, iszaposodás által érintett tavak kezelésére külföldön is – áll a közleményben.

mti