Lakást / házat szeretnék klimatizálni!

Bejegyzés dátuma: Szerző:

Mielőtt klimatizálni fogunk, mint minden jó beruházás vagy építkezés előtt, a legfontosabb az alapos tervezés. Ez garantálja, hogy az utólagos kellemetlen bosszúságokat és pénzköltést a lehető legkisebbre minimalizáljuk, és inkább a kellemes, valamint takarékos élmények kerüljenek előtérbe.

A lakossági klímapiacon nagyon széles választékkal állnak a vásárló rendelkezésére. A legkisebb és legolcsóbb típusoktól az intelligens, szinte felügyeletet sem igénylő megoldásokig válogathatunk kedvünkre. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a klíma telepítése szakértelmet igényel, keressünk hát egy megfelelő szakembert, akiben meg tudunk bízni.

Mielőtt egy lakást vagy házat szeretnék klimatizálni, nagyon fontos, hogy a tulajdonos, az ingatlan használója válaszolja meg, mit is vár el pontosan az új berendezéstől?

Lakást / házat szeretnék klimatizálni

Mennyi és mekkora helyiségeket szeretnék klimatizálni?

A klímaberendezések egyik lényeges tulajdonsága a teljesítmény, amely általában adott, illetve egy tartományon belül változtatható. Ez határozza meg, hogy milyen feltételek között és mekkora helyiséget képes lehűteni vagy éppen felfűteni. Éppen ezért az első lépés minden esetben, hogy pontosan meghatározzuk, melyik helyiséget szeretnénk klimatizálni, és annak a helyiségnek milyen a hőterhelése. Gondolok itt az északi vagy déli tájolású ablakokra vagy a helyiségben használt hőtermelő eszközökre (pl. számítógép) stb.

Csak hűtő vagy hűtő és fűtő klíma legyen?

A legtöbb ember a klíma szó hallatán hűtésre gondol, de a legtöbb klímaberendezés képes fűteni is. Vannak olyanok, amelyek csak névlegesen, de léteznek olyanok is, amelyekkel akár az egész hagyományos fűtési rendszert kiválthatjuk. A kérdésre a válasz tehát nagyon fontos: fűtsön-e a klíma, és ha igen, csak rásegítésként vagy elsődleges fűtő eszközként?

 

Szükséges, hogy az egyes helyiségek
külön-külön szabályozhatóak legyenek?

Egy lakás vagy ház klimatizálásakor jogosan vetődik fel a kérdés. Az egyedi szabályozás mellett szól, ha bizonyos helyiségeket nem használunk napi rendszerességgel, illetve az egyes helyiségekben feltétlenül eltérő hőmérséklet szükségeltetik, mint pl. kisgyermekes szoba. A központi szabályozás mellett szól, ha nagyok, és főleg egybe nyitottak a légterek, mint pl. irodák esetében.

Fontos a levegő tisztítása, szűrése is?

A levegő tisztítása, szűrése, akárcsak a többi extra vagy kényelmi funkció, mind-mind felhasználó függő. Persze nem elhanyagolható, érdemes alaposan utánanézni (akár itt a honlapon a menüben válogatva), milyen lehetőségek adottak, és ezek közül mi az, ami nekünk fontos lehet. Amikor megtaláltuk ezeket a funkciókat, akkor érdemes az ennek megfelelő berendezést kiválasztani, lehetőleg egy szakember segítségével.

Hova fogom tenni?

A klíma elhelyezése általában nem kis munka. Érdemes klimatizálni úgy, hogy előre gondolkodunk, esetleg kipróbáljuk (akár egy ventilátorral), hova szerelhető a beltéri egység anélkül, hogy közvetlenül a helyiségben tartózkodókra fújná a hideg, illetve meleg levegőt. A kültéri egység elhelyezése is körültekintést igényel. Lehetőleg naptól, esőtől védett helyen legyen, de hangjával, kinézetével ne zavarja a tulajdonost, illetve a szomszédokat. Sok esetben a szerelő a neki legjobb megoldáshoz ragaszkodik, mert az kevesebb munkával, csövezéssel stb. jár, de ez számunkra nem lehet szempont.

Amikor a fenti kérdésekre mind megadtuk a választ, akkor eljött az ideje, hogy felkeressünk egy szakmailag is megbízható forgalmazót, illetve szerelőt (feltétlenül olyat aki a kiválasztástól kezdve a szervizelésig minden mozzanatot felügyel és a későbbiekben is felelősséget vállal érte).

 

 


Ezt is olvassa el!
• Tetőteret szeretnék klimatizálni
• Több helyiséges irodát szeretnék klimatizálni
• Mennyibe kerül egy klíma?
• Drágább vagy olcsóbb klímát válasszak?


 

Klíma ajánló

Fisher multi inverter klíma

Fisher multi inverter klímaA szabadon választható és kombinálható beltéri egységek lehetőségét kínálja. Minden helyiségnek a megfelelő teljesítmény és típus. Családi házak, üzletek és irodák professzionális klímatechnikája. Kettő, három és négy beltérit működtető kültéri egység 5 – 10 KW-ig, és hatféle beltéri egység 2,6 – 5,3 KW teljesítményig.

Fisher kültéri egység nélküli klíma

Fisher kültéri egység nélküli klímaTökéletes megoldás műemlék épületek esetében, valamint olyan helyiségek klimatizálásra, ahol nincs lehetőség kültéri egységet elhelyezni, vagy lehetetlen a csövezést kialakítani. A nagyszerűen megtervezett 2,9 KW teljesítményű kompakt hűtő-fűtő klíma gyorsan és egyszerűen felszerelhető.

Fujitsu kazettás inverter klíma

Fujitsu kazettás klímaEgy igazi nagyteljesítményű turbó klíma. A zsaluzatnak és a hatékony lapátoknak köszönhetően nagy légterekhez javasolt. Energiatakarékos és csendes működés közben. Négyféle modell 3,5 – 6,8 KW teljesítményig.

Klímát szeretnék, érdeklődöm vagy ajánlatot kérek – KLIKK IDE ►

2 Replies to “Lakást / házat szeretnék klimatizálni!”

 1. Horváth Zoltán

  Üdv, érdeklődnék! Van Polgárdiba házam 80nm és ezt szeretném klimatizálni kb. menyi lehet + havi költség is érdeklne!

  Üdv Zoltán

  1. Klímatippek Post author

   Tisztelt Horváth Zoltán!
   Egy ház klimatizálása több tényezőtől is jelentősen függ (fekvés, környezet, falak és ablakok szigetelése stb.), illetve a havi költségek is nagyon eltérőek lehetnek az igények és a szokások tükrében. Azért, hogy tényleg használható információkkal szolgáljunk, kollégáim a megadott email címen megkeresik Önt, és részletesen tájékoztatni fogják.
   Tisztelettel:
   Takács Szabolcs
   Alarm & Automatic System Kft.