Látogatórekordot döntött előző évben a Tisza-tavi Ökocentrum

Minden eddiginél több, csaknem 232 ezer látogatót fogadott előző évben a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón – közölte a létesítmény cégvezetője sajtótájékoztatóján.

Kiss János közölte: az előző évben regisztrált 231 757 fős vendégszám még a csaknem hét esztendeje funkcionáló komplexum korábbi leglátogatottabb, 2015-ös évét is csaknem tizedével meghaladta. A minden várakozást felülmúló eredményt a változatos programkínálat, 2018 kedvező időjárása és az embereket kirándulásra csábító, szokatlanul sok hosszú hétvége alapozta meg – tette hozzá.

Közlése alapján a érdeklődők több mint 90 százaléka belföldi volt, ezen belül a fővárosból és környékéről érkezett a legtöbb résztvevő, a hazaiak közel egyharmada. A külföldiek zöme Lengyelországból, Szlovákiából és Románia erdélyi területeiről keresték fel az ökocentrumot.

Kiss János jelezte: a január 25-i szezonnyitót megelőzően az elmúlt hetekben az építmény zárva tartott. Ez idő alatt végezték el a 60-80 millió forint költségvetésű karbantartás tekintélyes hányadát, melyet a működtetők ezúttal is önerőből, a belépőjegyekből származó bevételből gazdálkodtak ki. A tél alatt mindent összevetve megtörtént a 2600 négyzetméter alapterületű, többszintes főépület tisztasági festése és az akváriumok, terráriumok takarítása.

Elkezdődött, ám aprólékossága folytán a látogatási időszakban is folytatódik a földszinti kiállítótér óriás Tisza-tó térképének egész felújítása: pillanatnyilag a járható üvegfelület polírozása zajlik. Ezzel egyszerre kicserélik a tározó üvegfelület alatti műholdas fényképnyomatát, amellett javítanak a térképhez kapcsolódó világítástechnikán is – mondta.

Kisebb átalakításokat végeznek még a pénztárépületekben, mosdókban és tavasszal készülnek el olyan, fagymentes időjárást igénylő kültéri teendőkkel, mint a kilátótorony járófelületeinek felújítása és a szabadidőparkban esedékes javítások – tette hozzá az igazgató.

Mint kiemelte, szintén tavasszal újul meg a létesítmény szabadidőparkjában fedezhető fel, 1884-ben épült műemlék poroszlói tájház és az épülethez vezető fa dongaút járófelülete is. Továbbá várhatóan ebben az időszakban készül el az a költségmentesen letölthető új mobilapplikáció, mely az ökocentrum 7 hektáros szabadidőparkjának területén kalauzolja a érdeklődőket.

mti