Megjött a hűvös őszi idő, itt vannak a legszámottevőbb légkondis tudnivalók

A nyári hőségriadók elmúltával alábbhagy a klímaberendezések iránti kereslet, de aki igazán előrelátó, az őszi hónapokra időzíti a felkészülést a jövő nyárra, vagyis most, a fő szezonon kívül keres mestert a szerkezet karbantartására, beszerelésére. Ha rendelkezünk otthoni légkondival, hűvös estéken és reggeleken fűtésre is használhatjuk a szerkezetet.

A nyári szezon végével eljött az ideje a masinák szokásos éves karbantartásának. Ezt az emberek leggyakrabban tavaszra vagy a nyár elejére időzítik, de aki igazán előrelátó, már most, ősszel elvégezteti ezt a munkát. Tavasszal vagy kora nyári hónapokban flottul előfordulhat mivel, hogy – amint ez az utóbbi években mind gyakrabban előfordul – nincs olyan klímás mester, aki ne lenne jó előre betáblázva, azaz aki belátható időn belül el tudná végezni a munkát.

Aki jót szándékszik magának, a karbantartást a garanciális idő lejárta után sem hanyagolja el, ugyanis mindent összevetve válik hozzáférhetővé a hatékony, energiatakarékos és biztonságos működés, ugyanakkor a hosszú élettartam. Könnyed belátni, hogy a beltéri egység eltömődött szűrőivel és a poros, szennyezett kültéri egységgel nem kizárólag az egészségünket tesszük kockára. A rosszabb működési hatásfok okán magasabb villanyszámlára is számíthatunk, nem beszélve a feleslegesen nagy terhelés okán gyorsabban elhasználódó alkatrészekről, amelyek igencsak borsos szervizszámlát idézhetnek elő. “Sok tulajdonos nem gondol bele abba, hogy a kültéri egységekben milyen mennyiségű szennyeződés rakódhat le. Viszont nem kell különösebben poros levegő ahhoz, hogy az egység lamelláit eltömítsék az óránként 1200-1500 köbméter átáramoltatott levegőből lerakódó szennyezőanyagok” – mondta Nagy Sándor József, az LG Electronics hazai légkondicionáló üzletágának értékesítési vezetője.

Fűthetünk is a klímával

A csípős reggeleken és a hidegebb estéken bizonyára sokan elgondolkodnak azon, hogy jólesne némi meleghez jutni a lakóhelyben, de – mivel a házközponti fűtés beindítása a többség szavazatán múlik – nem biztos, hogy a távhőszolgáltató is mindent összevetve gondolja, és az is kétséges, hogy egy-egy ilyen alkalomra érdemes-e beindítani a cirkót. Jellemzően az új monosplit – azaz egy kültéri és egy beltéri egységgel ellátott – klímákat 0 Celsius fokig jó hatékonysággal használhatjuk fűtésre, de akár -25 fokig is helytállhatnak. “A jó hatékonyság ebben a vonatkozásban azt jelenti, hogy fagypont feletti külső hőmérséklet során olcsóbb lehet a gépezet üzemeltetése, mint ha bekapcsolnánk a szokásos gázfűtést” – mondta az LG szakértője. E tulajdonsága révén egy korszerű hűtő-fűtő klíma nagyszerű alternatíva lehet nyaralókba, hétvégi házakba. A klímák egyből szolgáltatják a meleg levegőt, nem kell várni arra, hogy átmelegedjenek a hét közben lehűlt falak, vagyis a víkendházak tavasszal és ősszel is kényelmesen használhatóvá válnak. Ha ugyanakkor wifi-vezérléssel látják el a berendezést, már az odaúton bekapcsolhatjuk a mobilunk segédkezésével, hogy kellemes hőmérséklet fogadjon.