Megtalálták a teknősök nemének meghatározásáért felelős gént

Egy internacionális kutatócsoportnak sikerült izolálnia azt a gént, amely a keltetési idő alatt uralkodó hőmérséklet függvényében határozza meg a tojásból kikelő teknősök nemét – írta a BBC News.

A vörösfülű ékszerteknősök (Trachemys scripta elegans) tekintetében, ha a keltetési idő alatt 22-27 Celsius-fok van a fészekben akkor javarészben hímek, ha 32 Celsius-fok, akkor többnyire nőstények jönnek világra.

A krokodilok, aligátorok és a gyíkok egy részének tojásaiban ugyanez az egyelőre kevéssé ismert folyamat játszódik le. A Science című akadémiai folyóiratban publikált tanulmány készítői ellenben most egy lépéssel közelebb kerültek az akadémiai világot már több mint ötven éve foglalkoztató rejtély megoldásához.

A kínai és amerikai mesterek egy egyedi eljárást használva „kiütötték” a Kdm6b jelű gént, amelyről úgy vélték, hogy a tojásból kikelő vörösfülű ékszerteknősök nemének a meghatározásáért felelős.

„A +kiütés+ változatos megoldású módon is megvalósulhat” – mondta Blanche Capel, a Duke Egyetem professzora, hozzátéve, hogy az eljárás jellemzően genetikai manipulációt jelent, amely kitörli a gént a genomból, vagy blokkolja annak üzemelését.

A Kdm6b jelű gén blokkolásakor – az javarészben hím egyedeket eredményező – 26 Celsius-fokon keltetett tojások több mint 80 százalékában nőstényként fejlődtek tovább a teknősök.

Az Iowai Állami Felsőfokú intézményben dolgozó Nicole Valenzuela ugyan nem volt ott a tanulmány elkészítésében, de az eredményeket kommentálva hangoztatta, hogy azok megerősítik azt a korábbi feltevést, amely alapján az érintett gének be- és kikapcsolódnak némely hőmérsékleteken.

Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a klímaváltozás okozta hőmérséklet-emelkedés hatására a vadon élő teknőspopulációkban figyelemre méltóan eltolódhat a nemek aránya a nőstények javára. A kisteknősök halálozási aránya is növekedhet, ha a fészkek hosszú ideig vannak kitéve magas hőmérsékletnek.

A szakemberek elképzelése alapján a következő években sikerül rájönniük arra, hogy a tojásokban található embriók miként érzékelik és reagálnak a fészekben uralkodó hőmérsékletre. „Az egyértelmű, hogy ez a gén a hőmérsékletre reagál. A következő terjedelmes kérdés az, hogy mi az, ami aktiválja” – mondta Capel.

mti