Mennyi a klíma fogyasztása?

A komfortos klíma ma már gazdaságos technikával párosul. És ez az Ön számára is elérhető! A zajos, áramszámlát igencsak megterhelő klíma már a múlté. A modern inverteres klíma fogyasztása töredéke a tíz évvel ezelőtti típusokhoz képest. A szavak alátámasztásához íme a számok, amelyek nem hazudnak.

A klíma fogyasztása meghatározható
az EER / SEER és a COP / SCOP mutatókkal

Elsős sorban érdemes tisztában lenni néhány fogalommal.

Az EER (Energy Efficiency of Room Air Conditioners, azaz a szobai légkondicionáló energiahatékonysági mutatója), amely megmutatja a hűtési hatásfokot a befektetett energiához képest. Egy 3,5 EER értékkel rendelkező, 2,5 kW-os klíma (2,5 kW/3,5 =) 0,714 kW fogyasztással bír, folyamatos 100%-os terhelés mellett.

A klíma fogyasztása ma már alacsony, még éves viszonylatban is

A klíma fogyasztása ma már alacsony, még éves viszonylatban is

A COP (Coefficient of Performance, azaz a légkondicionáló teljesítmény-mutatója), amely jellemzően leírja a befektetett és az előállított energia mértékét, azaz a hatékonyság mérőszáma. COP = előállított energia / befektetett energia. Ehhez érdemes tudni, hogy a korszerű inverteres klíma a befektetett és a környezetből kivont energiával együttesen kapott fűtési energiával tudja fűteni a házat, ezért lehet a COP értéke egynél magasabb, azaz több az előállított energia, mint a befektetett. A COP (és persze az EER) érték ugyanakkor változik a belső és a külső hőmérséklet hatására is. Minél nagyobb a hőmérséklet-különbség, annál kisebb lesz a COP értéke és fordítva. A gyakorlatban ezek szerint egy 3,7 COP értékkel rendelkező klíma 1 kW befektetett energia fogyasztása mellett (3,7×1 kW =) 3,7 kW fűtési energia leadására képes.

A megadott EER és COP értékek a klíma fogyasztása szempontjából egy adott időpillanatra vonatkoznak. Ehhez képest az SEER és az SCOP egy-egy teljes szezont ölelnek fel, amikor a hőmérséklet folyamatosan változik. Ezek a mutatók a klíma fogyasztása szerint jobban közelítenek a valós, életszerű értékekhez. Értelmezésük és számításuk az előzőekhez hasonlóan történik, csak egy teljes időszakra vonatkoznak.

A klíma fogyasztása példával illusztrálva

A jobb megértés érdekében vegyünk példakánt egy konkrét klíma típust, a Fujitsu LM klíma 2,5 / 3,2 kW-os egységet, és az egyszerűség miatt számoljunk 40 Ft / kWh energiaárral. Az inverteres klíma jellemző értékeiből (EER = 3,85, COP = 4,38) kiindulva. A számoláshoz fontos még tudnunk, hogy egy átlagos családi ház átlagos fűtési igénye 200 kWh / m2 / év körül van, azaz 80 m2 esetén, mintegy 16 000 kWh energia fogyasztása szükséges. A hűtő klíma berendezések használati idejének alapjául vegyük az elmúlt száz év hőségnapjainak (30 ˙C fölötti maximumok) átlagos számát, ami 24 nap / év. Tekintve, hogy a klíma hűtés közben ki-be kapcsol, illetve az inverteres egységek kisebb kapacitással üzemelnek, és a teljes nap folyamán is vannak megszakítások, ezért átlagosnak tekinthető a napi 4 órás tényleges fogyasztással számolni.

EER – Normál hőmérsékleti tartományban, hűtés közben a klíma fogyasztása: 2,5 kW / 3,85 >> 0,649 kW × 4 óra × 24 nap × 40 Ft = 2492 Ft / szezon

COP – Normál hőmérsékleti tartományban, fűtés közben a klíma fogyasztása: 16 000 kWh / 4,38 >> 3653 kWh × 40 Ft = 146 120Ft / szezon

Az eredmények szerint a Fujitsu LM inverteres klíma 2,5 / 3,2 kW típusa egy évben 2492 Ft áramot fogyaszt hűtésre, és 146 120 Ft áramot fűtésre (ha kizárólag ezzel oldjuk meg egy teljes családi ház fűtését).

Érdemes ezeket az értékeket összehasonlítani, és megnézni mekkora egy gázzal üzemelő kazán fogyasztása.

A TIGÁZ kalkulátora alapján, amely 34,2 MJ/m3 (9,5 kWh/m3) fűtőértékkel számol, 1 m3 földgáz kb. 116 Ft-ba kerül. Ebből kiszámolva a szükséges földgáz mennyiségét: 16 000 kWh / 9,5 kWh/m3 = 1684,21 m3 földgáz fogyasztást jelent egy szezonban, aminek az ára: 1648,21 m3 × 116 Ft = 191 192 Ft.

Mint a végeredményből egyértelműen látszódik, az inverteres klíma kb. 23,6%-kal olcsóbban állítja elő ugyanazt a hőmennyiséget mint a gázkazán, tehát a klíma fogyasztása alacsonyabb, üzemeltetése gazdaságosabb. Ebben az esetben mintegy 45 000 Ft maradna az Ön zsebében évente. Mire költené?

A klíma fogyasztása és besorolása

Klíma fogyasztás energiaosztály-besorolásA táblázat adataival és/vagy számításokkal ellenőrizhető egy klíma energia-besorolása, amit sajnos gyakran tévesen tüntetnek fel. A klíma fogyasztása hűtési üzemmódban kiszámolható az adatlapon feltüntetett hűtőteljesítmény és a teljesítményfelvétel hányadosaként, míg fűtési üzemmódban a fűtőteljesítmény és a teljesítményfelvétel hányadosa adja az értéket. A kapott értéket a táblázat alapján könnyedén besorolhatjuk, ellenőrizhetjük. Ennek megfelelően a példaként említett Fujitsu LM 2,5 / 3,2 kW klíma 3,85 EER és 4,38 COP értékei alapján A++ / A++ besorolású.

Amikor egy új klíma vásárlásán gondolkodik, érdemes az adatok alapján elvégezni ezt az egyszerű és gyors számolást, hogy tisztán lásson.

A klíma további előnye, hogy kombinálható napelemekkel, így akár közel teljesen független, önellátó hűtő-fűtő rendszer is kialakítható. A klíma csekély fogyasztása, a földgáztól való függetlensége és kiépíthetőségének variációi szinte minden helyen alkalmassá teszik a hűtő-fűtő feladat ellátására.

Klíma árajánlatkérő gomb