Minden évben 900 millió műanyagtöredéket szűrnek ki a Földközi-tengerből a tengeri füvek

Minden évben csaknem 900 millió műanyagtöredéket szűrhetnek ki a Földközi-tengerből a sekélyvízi tengeri füvekből képződő „labdácskák” – derült ki egy új tanulmányból, amit a Scientific Reports című folyóirat publikált.

„Megállapítottuk, hogy a tengerfenéken található műanyagszemét megtapadhat a tengerifű-maradványokban, ezt követően partra sodródva végül kikerül a tengeri környezetből” – mondta Anna Sanchez-Vidal, a Barcelonai Egyetem tengerbiológusa, aki a tanulmány vezetője volt.

A tengerifű-mezők jó néhány feladatot ellátnak az óceáni ökoszisztémában: kulcsszerepet játszanak a vízminőség javításában, elnyelik a szén-dioxidot és több száz halfajnak biztosítanak menedéket. Ezen kívül akadályozzák a part menti eróziót és csökkentik a viharok táplálta pusztító hullámok hatását – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A műanyagszemét-begyűjtés folyamatának megértéséhez Sanchez-Vidal és kollégái egy mindössze a Földközi-tengerben honos tengerifűfajra, a Posidonia oceanicára összpontosították a tanulmányukat.

2018 és 2019 közt a mesterek megnézték, hogy hány darab műanyagrészecskét tartalmaznak a Mallorca strandjain partra sodródott tengerifű-kötegek, az úgynevezett Neptunus-labdák.

A laza állagú labdák felében találtak műanyagszemetet, nagyjából 600 darabkát egy kilogrammnyi levélben. A szorosabb kötegek mindössze 17 százalékában mutattak ki műanyagot, ám sokkal magasabb arányban: csaknem 1500 darabkát kilogrammonként.

A szakemberek mindezek alapján úgy becsülik, hogy minden évben nagyjából 900 millió műanyaghulladékot szűrhetnek ki a tengeri füvek a Földközi-tengerből. Azt nem tudni, hogy a műanyagszemét begyűjtése károsítja-e a tengeri füveket.

A rögbi labda formájú kötegek egy része a viharok alatt sodródik ki a partra.

mti